Barion Pixel Új rákkezelési terápia: bizonyos tumoroknál akár teljes gyógyulást eredményezhet – Coloré

Új rákkezelési terápia: bizonyos tumoroknál akár teljes gyógyulást eredményezhet

2021. 10. 12.

Bár viszonylag gyakoriak az olyan jellegű hírek, melyek szerint a kutatók megtalálták a rák ellenszerét, mindeddig sajnos nem történt forradalmi áttörés a tumorok gyógyításában. Azonban úgy tűnik, egy új terápia még bizonyos típusú végstádiumú rákos betegek esetében is csodát művelhet.

A londoni Institute of Cancer Research (ICR) és a Royal Marsden NHS Foundation kutatói egy új gyógyszerkombinációval gyógyítani tudtak – akár teljesen meg tudtak szüntetni – fej-nyaki tumorokat.

A kísérlet során a nivolumab és az ipilimumab kombinációját alkalmazták. Ennek az új rákterápiás gyógyszerkoktélnak sikerült úgy stimulálnia a betegek immunrendszerét, hogy az maga pusztította el a rákos sejteket. A kísérletben részt vevő személyeknél a daganat mérete csökkenni kezdett, sőt, egyeseknél teljesen el is múlt a betegség.

Cure,the,infection,with,targeted,medical,treatment,with,doses,of
Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

A sikeres terápia kapcsán a The Guardian egy 77 éves férfi esetét idézi, akinél négy éve diagnosztizálták a halálos kórt, azonban a kísérleti kezelést követően teljesen tünetmentessé vált. A férfi ma már annyira jól érzi magát, hogy gyógyulását egy hajóúton ünnepelte meg a feleségével múlt héten.  

Az immunterápiás kezelés a kutatók szerint nemcsak azért ígéretes, mert nagymértékben növeli a súlyos rákbetegek túlélési esélyeit, hanem azért is, mert jóval kevesebb mellékhatással jár, mint a drasztikus kemoterápia, amely a napjainkban leggyakrabban alkalmazott kezelési módszer.

Az immunkoktél egyelőre a fej-nyaki daganatok, azaz a kulcscsont és a koponyaalap között elhelyezkedő szervekből kiinduló tumorok gyógyításában bizonyult hatékonynak, ide tartozik az orrüreg, az orr-melléküregek, a nyálmirigyek, az orca, a szájüreg, a garat, a gége, a pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy. A kutatások azonban arra engednek következtetni, hogy a kezelés hatékony lehet a vese-, a bőr- és béldaganatos betegek esetében is.

A csaknem ezer végstádiumú fej-nyakrákos beteg bevonásával végzett kutatás eredményei ugyan statisztikailag egyelőre nem szignifikánsak, „klinikailag” mégis jelentős teljesítménynek tartja az ICR, hiszen a terápia következtében néhány beteg élete hónapokkal vagy akár évekkel meghosszabbodott.