Barion Pixel Tudatos felkészülés a változókorra – Így csináld! (x) – Coloré

Tudatos felkészülés a változókorra – Így csináld! (x)

2023. 01. 12.

A változókor minden nő életében elkerülhetetlen időszak. Szerencsénkre azonban nem ér bennünket váratlanul, felkészülhetünk rá, így némileg megkönnyíthető ezt az időszak.

A felkészülés a változókorra nem egy lehetetlen küldetés, ám nehezítő tényező, hogy nem tudhatjuk, hogy mikor ér el bennünket a rettegett időszak. Egy friss angol kutatás szerint a változókorban lévő vagy ezen átesett nők csupán 1%-a nem tapasztal semmilyen tünetet, míg 81%-a rosszabbul alszik ebben az időszakban, 75%-nak koncentrációs zavarai vannak, 69% pedig arról panaszkodott, hogy idegesebb és depresszióra utaló jeleket vél felfedezni magán.

Mivel jár a változókor?

A változókor megjelenése kiszámíthatatlan, ám általánosságban 45 és 55 éves kor között veszi kezdetét. Ekkor a női nemi hormonok termelődése fokozatosan csökkenni kezd, majd az idő előrehaladtával teljesen megszűnik. Egyik első tünete a menstruáció elmaradása, mely nem egyik pillanatról a másikra történik: akár évekig is tarthat, míg a vérzés teljesen megszűnik. A menstruáció változását további tünetek egészíthetik ki, így többek közt hőhullámok, alvási nehézségek, hízás, hajhullás, gyakori fejfájás és a csökkent nemi vágy.

Felkészülés a változókorra – így segíthetünk magunkon

A változókor a nők életében sajnálatos módon elkerülhetetlen. Egyik legnagyobb hátránya, hogy kiszámíthatatlan. Nem tudhatjuk, hogy mikor kezdődik, meddig tart, és hogy pontosan milyen tünetek fogják kísérni ezt az időszakot.

Amennyiben csupán a menstruáció kimaradásával átvészeljük a változókort, szerencsésnek mondhatjuk magunkat, ám ha kellemetlen testi és lelki velejárói is vannak, segítségre lehet szükségünk.

Változókor
A felkészülés a változókorra korántsem lehetetlen! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Fontos a támogatás!

Amennyiben rosszul alszunk, netán a depresszió és a szorongás tüneteit tapasztaljuk magunkon, a B-vitaminok családja rendkívüli segítség lehet, amelyek egyik legnagyobb előnye, hogy jó hatással vannak lelkiállapotunkra. Ezen felül kiemelten fontos a családi támogatás, így társunk és gyermekeink hozzáállása. Bár nem tudják helyettünk végigcsinálni ezt az időszakot, segítségünkre lehetnek abban, hogy átvészeljük azt!

Fontos ilyenkor, hogy toleránsak legyenek, és hogy odafigyeljenek arra, hogy kevesebb okot adjanak arra, hogy idegeskedjünk. Jó, ha ügyelnek rá, hogy levegyenek rólunk terheket, besegítsenek a háztartásban és önállóbbak legyenek, így nekünk is több időnk és lehetőségünk van magunkkal foglalkozni. Legyen az egy jó alvás, egy forró fürdő vagy egy filmnézős nap, a hangsúly azon lehet, hogy amennyire a helyzet engedi, jól érezzük magunkat. Egy pihenéssel töltött hétvége ugyanis még a klimax idején is nagy segítséget jelenthet!

Ma már természetesen az interneten is számos olyan csoportot találhatunk, ahol hasonló gonddal küzdő sorstársakat találunk. Azon túl, hogy megértjük, nem mi vagyunk az egyetlenek ezzel a problémával, még olyan házi praktikákról vagy megoldásokról is hallhatunk, melyek előtte eszünkbe sem jutottak!

Remifemin Plus
Remifemin Plus – Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária

Támogatás a testnek

Lelkünkön túl testünkkel is foglalkozni kell, sőt, hiszen ha a fizikai tüneteket enyhítjük, a lelkünk is könnyebbé válik. Ha a természetességet választjuk, több gyógynövényt találhatunk, ami átsegít a nehézségeken. Az orbáncfű és a poloskavész segíthetnek az olyan tünetek enyhítésében, mint az álmatlanság és a feszültség. A Remifemin Plus az orbáncfű gyógyerejét használja fel, egyéb alapanyagainak révén pedig a hőhullámok kezelésében is hatékony. Mindenki személyre szabottan használhatja: a napi adag attól függően emelhető vagy csökkenthető, hogy éppen hogyan érezzük magunkat.

Sok esetben a fokozatosan kialakuló hüvelyszárazság nemcsak a nemi életben, hanem a mindennapokban is nehézséget okoz. Ennek különböző kúpokkal vehetjük elejét. A Cikatridina hüvelykúp kiválóan enyhíti a hüvelyszárazság tüneteit. Ez kúra-szerűen is használható, így napról napra érezhetjük a javulást.

Cikatridina Doboz
Cikatridina – Patikában kapható gyógyászati segédeszköz / Fotó: Phytotec Hungária

Sokan súlygyarapodást is tapasztalnak ebben az időszakban, ám ezt is megelőzhetjük, ha már a változókor előtti időszakban átállunk az egészséges étrendre. Ha a mozgást sem hagyjuk ki új életmódunkból, a súlygyarapodással nem kell számolnunk, sőt, sokkal energikusabbnak fogjuk magunkat érezni, így kevésbé viselnek meg az átállás évei.

A felkészülés a változókorra korántsem lehetetlen, ráadásul amellett, hogy testünket felkészítjük a rá váró változásra, lelkünk is egyre inkább készen állhat. Ha nem úgy állunk hozzá, hogy valamit elveszítünk ezáltal, hanem épp ellenkezőleg: hogy nyerünk valamit, sokkalta könnyebben átvészelhetjük ezt az időszakot.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix