Barion Pixel Tanulható a karizmatikusság? Egy Youtube-csatorna szerint igen! – Coloré

Tanulható a karizmatikusság? Egy Youtube-csatorna szerint igen!

2021. 06. 17.

Mindannyian vágyunk arra, hogy határozott, vicces, kellően ironikus, lehengerlő, csábos, de közben komolyan vehető, szerethető emberek legyünk – na jó, ez így ebben a formában talán nem igaz, de sokan szívesen választanánk ezek közül a személyiségjegyek közül. Az internet erre is kínál megoldást.

Charisma on Command címmel indította el angol nyelvű Youtube-csatornáját Charlie Houpert, akinek ilyen néven weboldala is van, illetve könyve is jelent már meg. Nem csak egy olcsó kattintásvadász coachról van szó, aki semmitmondó, „Meg tudod csinálni, csak hinned kell benne!” -tanácsokat ad nézőinek. Több száz videóból válogathatunk nála, melyek szinte mindegyikében egy-egy hollywoodi sztár gesztusainak, mondatainak elemzésével magyarázza el nekünk a szóban forgó „problémát”, és ad tanácsokat vele kapcsolatban.

Ebben az epizódban például azt a témát járja körül, hogy hogyan lehetünk népszerűek anélkül, hogy azt erőltetnénk és szándékosan a reflektorfénybe helyeznénk magunkat. A Marvel-filmek Thorja, Chris Hemsworth volt itt a központi alany, az ő viselkedésformáit hozta fel pozitív példának. A szerző leszögezte, hogy persze, egy sármos színészről van szó, ám annak, hogy közkedvelt és a kollégái által is elismert és szeretett, szinte semmi köze nincs hozzá. Annak viszont nagyon is, hogy rendkívül humoros, és hogy a poénjaival soha nem saját magát fényezi, hanem azt erősíti, hogy egy bizonyos emberhez vagy közösséghez tartozik – mint amikor azzal viccelt, hogy alapítótagja Tom Hiddleston (Loki) rajongói klubjának. Viszont a mások javára való poénkodást is óvatosan kell csinálni, nehogy nyomulásnak tűnjön – Chris pedig ezt elég jól csinálja. A másik dolog, ami hozzátesz népszerűségéhez, az érintéshez való viszonya. Pontosan tudja, mikor, kit, mennyit, hogyan lehet megérinteni – most a baráti, ismerősi témáról van szó! – és ezzel tovább építi a szimpátiáját. Váll- és hátbaveregetés, kézfogás, ölelés, ökölpacsi – mindegy mi az, de az előnyére fordítja. Fontos dolog még, hogy a színész úgy oszt meg magáról kínosnak gondolt sztorikat, mintha azok nem is lennének annyira kirívóak vagy durvák, nem kérkedik, nem túloz, és nem is játssza túl, hogy „Úristen, de ciki”. Ettől még inkább szerethető, emberközeli lesz, aki nem akar mások feje fölé emelkedni a történeteivel.

A kedvenceink

A Charisma on Command-videók tetemes részének borítóképén férfi színészeket látunk, de ez nem ijesszen meg minket. Van egy jó adag, ami kifejezetten férfiaknak szól, például randitrükkök, de nagyon sok közülük nőként is hasznosítható. Íme a mi kedvenceink:

3 Surprising Steps To Influence Anyone – Három meglepő trükk, amivel hatással lehetsz másokra – A Trónok harca szépsége, Margaery Tyrell példáján azt mutatja be, hogy erőltetés és erőszakos befolyásolás nélkül hogyan vehetünk rá embereket arra, hogy egy adott kérdésben egy véleményre kerüljünk. A sorozat egyébként nagyon megihlette a csatorna készítőjét, Houpert ugyanis egy egész sor ilyen tematikájú videót készített el néhány évvel ezelőtt.

How To Make Small Talk With Anyone – Hogyan csevegj bárkivel – Ugye, hányszor kerültünk már olyan kellemetlen helyzetbe, amikor valakivel kötelezőnek éreztük a beszélgetést, de közben semmi közös témát nem találtunk? Nos, ez a videó talán kicsit segít a legközelebbi alkalom túlélésében.

How To Stop Caring What Other People Think Of You – Így engedd el, hogy mások vajon mit gondolnak rólad – Azt hiszem, sokunk nevében beszélhetek, ugyanis egyfajta népbetegség, hogy mindig másokhoz hasonlítjuk magunkat és tudni akarjuk, vajon mit gondol rólunk a volt osztálytárs, a kolléga, az idegen. Még ha tudjuk is, hogy ez rossz hatással van a lelki egészségünkre és felesleges is, mégsem tudjuk abbahagyni.

How To Express An Unpopular Opinion – Hogyan add elő a véleményed, ha tudod, hogy nem leszel tőle népszerű – Napjaink egyik legnagyobb komikusa, Bill Burr arról is ismert, hogy bizony nem válogatja meg a szavait. Mármint de, azt teszi, de közben szabadon kimondja, amit egyes dolgokról gondol, még akkor is, ha ezzel normál esetben vérig sértene kisebb-nagyobb csoportokat. Mégsem sértődünk meg, mert okosan csinálja – a videóból kiderül, hogyan.

Borítókép forrása: Youtube