Barion Pixel Az agy megismerésében segít a Pink Floyd Another Brick in the Wall című dala – Coloré

Az agy megismerésében segít a Pink Floyd Another Brick in the Wall című dala

2023. 08. 17.

A kutatók a Pink Floyd egyik legismertebb dalával vizsgálják az agyműködést.

A Pink Floyd generációk számára fontos banda, hiszen olyan slágerek fűződnek a nevükhöz, mint a Time, a Comfortably Numb vagy az Echoes. Nem véletlen hát, hogy a tudósok pont az ő dalukat használták tudományos kutatásaik során.

A vizsgálat résztvevőinek nem volt más dolga, mint hallgatni az Another Brick in the Wall című dalt, melynek során rögzítették az agyi aktivitásukat, és ez alapján rekonstruálták a dallamokat.

Pink Floyd a tudományban

Korábbi tanulmányok már rekonstruáltak érthető beszédet. Ennek alapján egy szöveget hallgattak a résztvevők, majd az erre válaszul adott agyi hullámaikat dekódolva a tudósok megfejtették a szöveg tartalmát. Ugyanezt próbálták most a Pink Floyd zenéjével is, és meglepő módon még egy Roger Waters-éhoz is hasonló hangot is ki lehet venni, amint a refrént énekli. Más helyeken azonban sokkal zavarosabban hangzik a zene, így a tudósok nem tudnak mindenre választ adni, ahhoz azonban közelebb kerültek, hogy az agy hogyan dolgozza fel a zenét. Ez azért hasznos, mert így a jövőben az emberek kommunikációját segítő számítógépet tudnak létrehozni. Ennek segítségével a stroke-on átesettek vagy a bezártságszindrómában szenvedők is képesek lesznek arra, hogy kommunikáljanak.

A tudósok a Pink Floyd dalával vizsgálták az agy működését / Kép forrása: PIxabay
A tudósok a Pink Floyd dalával vizsgálták az agy működését / Kép forrása: PIxabay

A kutatásban résztvevők mind epilepsziával diagnosztizáltak, s ez a vizsgálat szempontjából fontos volt. A szakemberek arra kérték az önkénteseket, hogy úgy hallgassák a zenét, hogy közben semmilyen részletre nem koncentrálnak. Az elektródák ezután felfogták az idegsejtjeik elektromos aktivitását, rögzítve, hogy a változatos zenei elemek hogyan kódolódnak az agy különböző régióiban. A tudósok dekódolták az adatokat, és egy hangfájl-t kaptak eredményül, ami korántsem ugyanaz volt, mint az eredeti, mégis felismerhető. Az alábbi videóban 8 másodperctől hallható az eredeti hang, majd az, ami lett belőle.

A vizsgálatot végzők úgy gondolják, hogy több elektróda segítségével javulna a hangminőség, de így sem spóroltak, ugyanis a résztvevőkre felhelyezett elektródák csupán 5 milliméterre voltak egymástól.

Mindennek ellenére a kutatás hiánypótló, ugyanis feltárja, hogy az emberi agy mely részei dolgozzák fel a különböző dallamokat, és arra is rávilágít, hogy egy-egy ember agya hogyan reagál ugyanarra az ingerre.

Forrás: Live Science.

Nyitókép forrása: Youtube