Barion Pixel A sárgabarack élettani hatásai – Ezért fogyasszuk ezt a szupergyümölcsöt, ha szezonja van – Coloré

A sárgabarack élettani hatásai – Ezért fogyasszuk ezt a szupergyümölcsöt, ha szezonja van

2024. 08. 17.

A sárgabarack júliusban érik, és érdemes minél többet fogyasztani belőle!

A gyümölcsök előnyeit ismerjük, ám nem feltétlenül tudjuk, hogy kifejezetten a sárgabarack mi mindenre jó. A finom ízeken túl a testünk számos pontját táplálja és erősíti, ezért minél többet fogyasztunk belőle, annál jobb!

A sárgabarack hatásai

E gyümölcs meglehetősen laktató, emellett számos vitamint és ásványi anyagot hordoz magában. Nem kalóriadús, hiszen két darab ebből a gyümölcsből csupán 34 kalóriát és 8 gramm szénhidrátot tartalmaz. Rostban és A-, C-, valamint E-vitaminban gazdag, és káliumforrásként is tökéletes.

A szem őre

A sárgabarack több olyan vegyületet tartalmaz, ami elengedhetetlen a szem egészségéhez. Az A- és E-vitaminok létfontosságúak a szem egészségéhez, és fenntartják a fénypigmenteket is, amik elengedhetetlenek ahhoz, hogy a félhomályban is lássunk.

A bőr egészségének záloga

Az antioxidánsokkal teli gyümölcs kiválóan védi a bőrt a nap során kitett hatásoktól. A C-vitamin védi a bőrt az UV-károsodástól, és segít a kollagén felépítésében, ami erőt és rugalmasságot ad a bőrnek, de a napégés ellen is védhet. Ennek ellenére természetesen nem szabad megfeledkezni a megfelelő fényvédő használatáról!

Az emésztés megmentője

Tudnivaló, hogy a rostban gazdag táplálkozás jó irányba tereli az emésztést. 160 gramm barack 3,3 gramm rostot tartalmaz, így kiválóan elősegíti, hogy emésztésünk megfelelő legyen, emellett pedig segíti a vércukor- és koleszterinszint fenntartását.

A sárgabaracknak számos hatása van a szemre, a bőrre és a májra is / Kép forrása: egal / Getty Images
A sárgabaracknak számos hatása van a szemre, a bőrre és a májra is / Kép forrása: egal / Getty Images

Vérnyomásra és puffadás ellen

A gyümölcsben lévő kálium arról is gondoskodik, hogy a vérnyomásunk ne szökjön az egekbe, és a stroke kockázatát is csökkenti. A puffadást is elkerülhetjük általa, így aki ilyen gonddal küzd, feltétlenül fogyasszon belőle!

Májvédő

Állatkísérletek bizonyították, hogy a sárgabarack jó hatással van a májra, ráadásul segít megelőzni a májkárosodást, amit magas antioxidáns-tartalma garantál.

A sárgabarack könnyedén beilleszthető az étrendbe, hiszen fogyasztható önmagában, levesként, turmixban, húsokhoz, süteményben és salátában is.

Forrás: Healthline.

Nyitókép forrása: Getty Images