Barion Pixel Ma éjszaka ismét óraátállítás – Coloré

Ma éjszaka ismét óraátállítás

2021. 10. 30.

Ha október utolsó vasárnapja, akkor hajnali 3-kor visszatekerjük 2-re az órák mutatóit, és ezzel elkezdődik a téli időszámítás. Az utóbbi években többször volt téma az óraátállítás eltörlése, de vajon mikor következhet ez be?

Minden év október utolsó vasárnapján, idén 31-én, vagyis ma éjszaka, hajnali 3-ról 2-re állítjuk az órát (a digitális órák, mobiltelefonok természetesen maguktól átállnak), s ezzel hivatalosan is elkezdődik a téli időszámítás.

Fall,is,here,,autumn,time,,colorful,tartan,plaids,woolen,textile
Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Noha a médiában gyakran jó hírként számolnak be október végén a nyáriról a téli időszámításra való átállásra, mondván, hogy „egy órával többet alhatunk”, ez a pozitívum valójában csak egyetlen éjszaka érvényesül.

Nem csoda, hogy sokan – az uniós polgárok 84 százaléka – egyáltalán nem lelkesednek az óraátállítás miatt, hiszen a téli időszámítás beálltával még hosszabbra nyúlnak az amúgy is hosszú, sötét esték. Nem szoktak örülni az nyári és téli időszámítás váltakozásának a krónikus betegek, az idősek és kisgyerekes szülők sem, mert vannak, akik szervezetét nagyon megviseli az átállás; egyesek – közülük sok kisbaba, és miattuk a családjaik is – napokig, sőt hetekig szenvednek a változás miatt.

Mikor törölhetik el az óraátállítást?

Nemrégiben politikai körökben is rendszeresen téma volt az óraátállítás eltörlése, olyannyira, hogy az Európai Parlament két évvel ezelőtt meg is szavazta azt. Az Európai Unió döntése szerint 2021-ben minden tagországnak véglegesen el kellett volna dönteni, hogy melyik időzóna lenne számára az előnyösebb, és be kellett volna állnia a választott téli vagy nyári időszámításra. Ám mint minden mást, az óraátállítás szabályozását is magával sodorta a koronavírus-járvány. A pandémia miatt az Európai Unió Tanácsa és az Európai Bizottság nem tudta elvégezni a szükséges egyeztetéseket, ezért úgy tűnik, hogy idén ősszel még minden EU-tagország visszatér a téli időszámításra, és majd csak 2022-ben lehetséges az utolsó kötelező óraátállítás.

Itthon sem született még döntés arról, hogy a nyári vagy téli időszámítást választjuk-e. Sokak szerint Magyarországnak szerencsésebb lenne a nyári időszámítás mellett dönteni, és a jelenlegi GMT+1-es időzónából átlépni a GMT+2-be. Ezáltal minden nap egy órával később sötétedne, ráadásul egyes számítások szerint több, mint 70 olyan estét nyernénk a lépéssel, amikor még este 8 után is világos lenne. Ez pedig kétségtelenül jó hatással lenne az emberek hangulatára.

oraatallitas
Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Régebben sem állítgattuk…

Korábban már írtunk arról, hogy az óraátállítás ötlete hosszú múltra tekint vissza, az 1700-as évek végén állítólag már Benjamin Franklin is kezdeményezte volna, de végül tervét nem sikerült megvalósítania. Később többen is előálltak a javaslattal, de végül csak 1916-ban, az első világháború idején vezették be több országban, köztük hazánkban is. A cél az volt, hogy a mesterséges világításra fordított energiát háborús célokra tudják fordítani.

Ezt követően visszaálltak a „normál” időszámításra, majd a második világháború kitörése után ismét számos országban bevezették a kétféle időszámítást. Továbbra sem alkalmazták folyamatosan, a nyári időszámítást Európában csak 1996 (!)-ban szabályozták és egységesítették. De vannak olyan – elsősorban afrikai – országok, ahol soha be se vezették, máshol pedig korábban volt, de időközben eltörölték.