Barion Pixel Milyen megoldások léteznek a pilonidális ciszta gyógyítására? (X) – Coloré

Milyen megoldások léteznek a pilonidális ciszta gyógyítására? (X)

2023. 12. 09.

Az ülőmunka okozta megbetegedések közül kevesen ismerik a pilonidális cisztát, pedig a fiatalabb férfiak egyik gyakori és igen fájdalmas problémájáról van szó. A kényes területeken jelentkező ciszta, rosszabb esetben sipoly kialakulása elsősorban a serdülő vagy fiatal felnőttek, erősen szőrösödő férfiak megbetegedése.

Az érintett terület végleges lézeres szőrtelenítése – melyet az Aesthetica Orvosi Központban is elvégeznek – megoldást jelenthet a kialakulás megelőzésére vagy a betegség kiújulására. Hogy pontosan hol, kik és milyen formában érintettek a pilonidális ciszta megjelenésében, cikkünkben részletesebben elmondjuk.

Mitől alakulhat ki ez a betegség?

Bár először senki nem gondolná, hogy ezzel a betegséggel találkozik, hiszen kezdetben a hát alsó részén található nagyobb, gyulladt pattanásnak tűnhet a folt. A keresztcsont területén, a farpofák felett elhelyezkedő duzzanat kialakulásának oka elsősorban az ülő életmód, amikor egy bizonyos pontra fókuszál a terhelés hosszú ideig.

A begyulladt szőrtüsző az érintett területen cisztává alakulhat, többek között azért, mert a mikrosérülések, folyamatos dörzsölődés bántja a testünket, mely védekezni próbál a külső hatások ellen. Az ülő munkához hozzájárul még a rosszul szellőző szűk ruházat, fokozott izzadás, mely elősegíti a baktériumok szaporodását. Emellett hormonális folyamatok is szerepet játszanak a betegség kialakulásában.

Kellemetlen és fájdalmas

Az erősen fájdalmas ciszta egy idő után akár sipollyá is átalakulhat. A betegség stádiumának megfelelően eltérő kezelési módokat alkalmaznak. Amikor még a kezdeti szakaszban tart a folyamat, akkor az antibiotikumos kezelés javasolt, mely hatására a gyulladás visszaszorítható. Sajnos már a későbbiekben, mikor a ciszta gennyessé válik, csak műtéttel lehet leszívni a váladékot.

A hosszú és nagyon fájdalmas folyamat után a gyógyulást követően is bármikor kiújulhat a betegség. Éppen ezért érdemes nagy hangsúlyt fektetni a megelőzésre, mely együtt jár a higiéniával és az érintett területek szőrtelenítésével. Ennek köszönhetően a szőrtüszőgyulladás esélyét is minimálisra csökkenthetjük. A sipolyok, melyek szervek közötti kóros összeköttetést jelentenek, azonnali kezelést igényelnek. Gyakran akkor alakulnak ki, amikor a hagyományos szőrtelenítés során a bőr megsérül, elfertőződik.

Megoldás a lézeres szőrtelenítés

Miután kényes testtájakon alakul ki a pilonidális ciszta, így a megelőző kezelésként alkalmazott lézeres szőrtelenítés kíméletesen oldhatja meg hosszú távon a problémánkat. Akár már két kezelés hatására is enyhülhetnek a tünetek, a rendszeresen végzett beavatkozások között eltelt idő pedig egyre nagyobb intervallumot ölel fel, majd hat kezelés után a tünetek elmúlhatnak.

Természetesen mielőtt a lézeres szőrtelenítésre sor kerülne, személyes szakértői konzultáción egyeztetnek a páciensekkel, így személyre szabottan és egyéb, a betegséggel kapcsolatos gyógyító folyamatokkal együtt vizsgálják meg a lehetőségeket.