Barion Pixel Miből áll az éves nőgyógyászati szűrővizsgálat? (x) – Coloré

Miből áll az éves nőgyógyászati szűrővizsgálat? (x)

2022. 05. 07.

Legalább évente egyszer a nőknek panaszmentesen is ajánlott ellátogatni nőgyógyászhoz. Ilyenkor sor kerül egy rövid konzultációra, tapintásos és ultrahang vizsgálatra is. Ez az orvos-beteg találkozó alkalmas az éves nőgyógyászati rákszűrés elvégzésére, valamint emlő vizsgálatra is. Az első lépés a szűrővizsgálat felé az orvos kiválasztása, illetve a megfelelő időpont lefoglalása. Lássuk a többi lépést!

Anamnézis felvétel

A nőgyógyászati konzultáció és szűrővizsgálat során kiemelten fontos az anamnézis felvétele, ami minden esetben a legelső lépés. Az anamnézis felvétele során az orvos széleskörűen és alaposan kikérdezi a pácienst a menstruációs ciklusáról, a korábbi nőgyógyászati és szülészeti eseményei kapcsán, illetve kérdéseket tesz fel a páciens aktuális állapotáról, esetlegesen fennálló tüneteiről.

Happy Mature Female Doctor Using Ultrasound Scanner. Echography Machine
Forrás: element.envato.com

Méhnyakrák szűrés 

Ehhez a vizsgálathoz a hölgyeknek ún. kőmetsző testhelyzetet kell felvenniük, vagyis hanyatt fekve, combban felhúzott, térdben hajlított, széttárt lábakkal kell elhelyezkedniük.  Először megtekintés történik, s a külső nemi szervek vizsgálata után bimanuális, vagyis tapintásos hüvelyi vizsgálatot végez az orvos. Ilyenkor kitapintható eltéréseket keres, a hüvelyfal állapotát ellenőrzi, illetve a méh helyzetét is vizsgálni tudja. Ezután a nőgyógyász ,fényforrás mellett egy olyan eszközt alkalmaz, aminek a segítségével megfelelően ki tudja támasztani a hüvelyt, és kenetet vesz a méhszáj felszínéről, illetve a nyakcsatorna kezdeti szakaszáról. Az így kapott sejtmintát egy tárgylemezre viszi fel, majd továbbítja a citopatológus szakemberhez. Ő mikroszkópos vizsgálatnak veti alá a mintát, majd pedig részletes elemzést készít róla.  A hüvelyi feltárás során a hüvelyi váladékot is lehet vizsgálni vagy abból kenetet venni, melyből további vizsgálatokat, tenyésztéseket tudnak végezni. Ezzel megállapítható például, hogy áll-e fenn gombás vagy bakteriális fertőzés a páciensnél, illetve akár a pontos kórokozó is beazonosítható, amely célzott kezelést tesz lehetővé.

Hüvelyi ultrahang 

A hüvelyi ultrahang során az orvos teljes képet kap a méh elhelyezkedéséről, méretéről, illetve szerkezetéről. Az ultrahang szintén alkalmas a petefészkek és petevezetékek szerkezetének ellenőrzésére, segítségével a ciszták és más elváltozások könnyen észrevehetőek. Amennyiben az ultrahang elváltozást, például cisztát mutat, akkor legtöbb esetben lehet következtetni a ciszta típusára (például endometriózisos vagy funkcionális ciszta) is.

Emlő vizsgálat 

Bár nem minden esetben képezi részét a nőgyógyászati szűrővizsgálatnak, a legtöbb orvostól lehet kérni emlő vizsgálatot is. A vizsgálat elején fontos szerepe van a megtekintésnek, majd az orvos tapintással vizsgálja át az emlő, illetve a hónalj területét. A doktor ilyenkor olyan elváltozásokat keres, amik gyanúra adhatnak okot. Ilyen lehet például a mellben vagy a hónalj környékén kitapintott csomó, fájdalom, az emlőbimbók alakja, az emlő bőrének ráncolódása, színe, esetleges váladékozása.

Amennyiben az orvos szükségesnek véli, további kivizsgálásokra is elküldhet, ahol ultrahanggal, illetve mammográfiás vizsgálattal is megnézi az érintett testrészeket.

Ismered a Dokio.hu oldalt? Itt akár 5 perc alatt is találhatsz szimpatikus nőgyógyászt, akihez rögtön be is tudsz jelentkezni.