Barion Pixel Mérgező a kapcsolatod? – Coloré

Mérgező a kapcsolatod?

2020. 11. 24.

A jó kapcsolatokban is rengeteg munka van. És akkor vannak a mérgezőek. Ezek olyanná mutálódtak, amelyek – ha nem korrigálják – rendkívül károsak.

A másik felünk, közeli barátaink, sőt szüleink sem tökéletesek (és furcsa módon nem biztos, hogy ők is tökéletesnek látnak minket). Meg kell tanulnunk, hogyan lehet alkalmazkodni sajátosságaikhoz, hibáikhoz, hangulatukhoz stb, ahogy nekik is meg kell tanulniuk, hogyan kell velünk ugyanezt csinálni. És megéri.

Néhány kapcsolat azonban nehezebb és viszonylag több munkát igényel. Nem klónok vagyunk, hanem egyének, és a kapcsolatok némelyikének több nehézsége, nézeteltérése lesz. De mivel nagyra értékeljük ezeket a kapcsolatokat, hajlandók vagyunk megtenni bizonyos erőfeszítéseket, amelyek megőrzésükhöz szükségesek.

ll51

És akkor vannak a mérgező kapcsolatok. Ezek a kapcsolatok olyanná mutálódtak, amelyek – ha nem korrigálják – rendkívül károsak lehetnek a jólétünkre. Ezek a kapcsolatok nem feltétlenül reménytelenek, de jelentős mennyiségű és nehéz munkát igényelnek, ha valami egészségessé akarjuk változtatni őket. A paradoxon az, hogy ahhoz, hogy ésszerű esélyünk legyen arra, hogy a toxikus kapcsolatot egészséges kapcsolattá alakítsuk, fel kell készülnünk arra a verzióra is, hogy elhagyjuk.

Mi tehát pontosan a mérgező kapcsolat, és honnan lehet tudni, hogy ebben vagytok-e?

Definíció szerint a toxikus kapcsolat olyan kapcsolat, amelyet a toxikus partner viselkedése jellemez, amely érzelmileg és nem ritkán fizikailag káros a másik félre. Míg az egészséges kapcsolat hozzájárul önbecsülésünkhöz és érzelmi energiánkhoz, a mérgező kapcsolat károsítja az önbecsülést és lemeríti az energiáinkat. Az egészséges kapcsolat magában foglalja a kölcsönös törődést, tiszteletet és együttérzést, érdeklődést a partnerünk jóléte és növekedése iránt, az irányítás és a döntéshozatal megosztásának képességét, röviden: a közös boldogság iránti vágyat. Az egészséges kapcsolat biztonságos kapcsolat, olyan kapcsolat, ahol félelem nélkül önmagunk lehetünk, egy hely, ahol jól érezzük magunkat és biztonságban vagyunk. A mérgező kapcsolat viszont nem biztonságos hely. A toxikus kapcsolatot a bizonytalanság, az önközpontúság, a dominancia, az irányítás jellemzi. Kockáztatjuk a lényünket azzal, ha ilyen kapcsolatban maradunk.

Ne feledd, hogy két embernek kell mérgező kapcsolatban lenni. Kezdetben a toxikus partner viselkedését vizsgáljuk, de ugyanolyan keményen kell elemezni az egyént, aki a toxikus viselkedés befogadója. Meg kell kérdeznünk, miért? Miért marad egy felnőtt olyan kapcsolatban, amely szinte elkerülhetetlenül károsítja őt érzelmileg és / vagy fizikailag?

Még egy jó kapcsolatnak is lehetnek rövid nehéz periódusai, amelyeket mérgezőnek címkézhetünk egyik vagy mindkét partner részéről. Az emberi lények végül is nem tökéletesek. Kevesen rendelkeztek valamilyen formális oktatással arról, hogyan viszonyuljanak másokhoz. Gyakran meg kell tanulnunk menet közben, abban a reményben, hogy a párunkkal való kapcsolat alapvető stílusa – amelyet gyakran szüleinktől és / vagy barátainktól tanultunk – legalább minimálisan hatékony és szeretetteljes legyen.

Mint fent említettük, a diszfunkció a mérgező kapcsolat alapja. A toxikus partner nagyrészt napi szinten szörnyen kontrolláló és manipulatív viselkedést folytat, paradox módon a külvilág számára a mérgező partner gyakran példamutatóan viselkedik.

Képek forrása: pexels.com

/egeszseg/test-es-lelek/mergezo-a-kapcsolatod/