Barion Pixel Mell alatti kiütések? Ez lehet az oka! – Coloré

Mell alatti kiütések? Ez lehet az oka!

2023. 05. 11.

Mell alatti kiütéseket több nő is tapasztal élete során, melyek nem feltétlenül adnak okot aggodalomra, kezeletlenül mégis nagyobb problémává nőhetik ki magukat.

A mell alatti kiütések elő-előfordulnak az ember lányának életében, és általában jönnek-mennek. Előfordulhat azonban, hogy makacsul ott vannak, sőt, kellemetlen érzés is társul hozzájuk. Ennek több oka és formája is lehet, ezért fontos, hogy tudjuk, mivel állunk szemben, ezzel megkönnyítendő a kezelést, illetve azt, hogy milyen szakemberhez forduljunk a problémával.

A mell alatti kiütések lehetséges okai

Az ezen a területen található foltok többfélék lehetnek, így pirosas, rózsaszínes és barnás színvilágot is hordozhatnak. Előfordulhat, hogy fájdalom is társul hozzájuk, vagy viszkető, égő érzés, és súlyosabb esetben akár váladékozhatnak is a kiütések.

A foltok elsődleges oka az, hogy a bőr nem tud megfelelően lélegezni. Ez lehet a pára vagy a hő, de akár amiatt is, mert a mellet fedő ruhadarab nem engedi át a levegőt. Ezen a területen gyakori, hogy a bőr bőrrel való érintkezése generálja a máshol nem látható foltokat.

Először csupán az elváltozásokat érzékelhetjük, sokszor csak akkor, ha már égő, viszkető érzés is társul hozzá. Ha nem kezeljük a problémát, nemcsak gombás megbetegedéssel számolhatunk, hanem akár bakteriális fertőzéssel is, melyek minél súlyosabbá válnak, annál nehezebben szabadulunk meg tőlük.

Ha a bőrünk érzékeny, és foltos a mell alatti területen, jogosan gyanakodhatunk gombára, ami idősebb korban egyre gyakoribb lehet. Ezt házilag kezelhetjük különböző, gyógyszertárakban kapható krémekkel és porokkal, de súlyosabb esetben orvosunk akár antibiotikumos kezelést is javasolhat.

Ha a természetesség hívei vagyunk, a teafaolaj lehet a megoldás, ami baktériumölő hatásának köszönhetően nemcsak a gombás fertőzést szünteti meg, hanem a bepárásodás miatt keletkezett foltokat is. Két evőkanál olívaolajhoz keverjünk tíz csepp teafaolajat, és egy vatta segítségével vigyük fel az érintett területre! Fontos azonban, hogy ne tocsogjon a vatta az olajban, éppen hogy legyen rajta. Ez a mennyiség akár két hétre is elegendő lehet. Ha naponta két-három alkalommal használjuk, pár nap alatt már szemmel látható változást tapasztalhatunk, azonban ahhoz, hogy fenntartsuk, érdemes hintőporral kezelni a mell alatti területet, ezzel megelőzve, hogy bárminemű folyadék gyűlhessen össze, ami gombás vagy bakteriális fertőzések melegágya lehet.

A mell alatti kiütések egyik okozója lehet, hogy fürdés után nem itatjuk fel rendesen a nedvességet / Kép forrása: Mheim3011 Getty Images
A mell alatti kiütések egyik okozója lehet, hogy fürdés után nem itatjuk fel rendesen a nedvességet / Kép forrása: Mheim3011 Getty Images

Ügyeljünk arra is, hogy fürdés után teljesen szárazra töröljük a mell alatti részt, valamint arra, hogy a melltartó alatt tudjon szellőzni a bőr.

Amennyiben a házi gyógymódok nem vezetnek eredményre, elképzelhető, hogy allergiával állunk szemben, vagy akár éjszakai rovarcsípés áldozatai vagyunk, de lehet ekcéma is a foltok oka, valamint különböző autoimmun betegségek.

Ha úgy találjuk, hogy nem gombás eredetű a fertőzés, keressük fel háziorvosunkat vagy bőrgyógyászunkat, aki a megfelelő kezelést tudja alkalmazni.

Forrás: Breast Cancer Now, Healthline.

Nyitókép forrás: Getty Images