Barion Pixel Ketten az ágyban – Az éjszakai társaság 5 előnye – Coloré

Ketten az ágyban – Az éjszakai társaság 5 előnye

2023. 04. 28.

Bár az alvás nem társas műfaj, sokan jobban alszanak akkor, ha valakit maguk mellett tudnak. Ennek megvan a maga oka, ráadásul az egészségünkre is jó hatást gyakorol, ha megosztjuk valakivel az ágyunkat!

Az alvás a lételemünk. Legjobb ágyban, párnák közt tenni, de akár egy délutáni elszenderedés is csodákat tud tenni. Nem mindegy azonban, hogy hogyan alszunk! Fontos a kényelem, a nyugodt környezet, hogy megfelelően be tudjunk takaródzni, és az is, hogy valaki olyan feküdjön mellettünk, akit szeretünk.

Ezért jó ketten az ágyban

Őseink idejében teljesen természetes volt, hogy kettőnél jóval többen alszanak egy helyiségben. Ennek oka az volt, hogy ezáltal a téli időszakban elég volt egyetlen szobát fűteni, míg a fűtés előtti időkben a test melege segített elviselhetőbbé tenni a belső hőmérsékletet.

Az alvásminőség javulása

Kutatások szerint ha a szerelmünk mellett alszunk el, hamarabb szenderülünk álomba, mintha egyedül lennénk. Akkor hatékony az éjszakai pihenés, ha lefekvés után 10-20 perc múlva már alszunk, és a párunk megnyugtató jelenléte segíthet ezen. Ha mással hajtjuk álomra a fejünket, átlagosan hét perc múlva már alszunk, de ha egyedül vagyunk, agyunk nehezebben kapcsol ki, így különböző gondolatokkal tart ébren bennünket. Ekkor szoktunk túlagyalni dolgokat vagy éppen új ötleteket kitalálni.

https://colore.hu/otthon/haztartas/6-etel-a-jobb-alvasert/

A kapcsolat fenntartása

Ha a párunkkal alszunk, fenntartjuk a kapcsolatot is, hiszen az alvás meglehetősen intim tevékenység. A meztelenül alvás ráadásul az esetlegesen kimerült szexuális életet is új szintekre emelheti, ami szintén segíti az elalvást, ráadásul szex után akár ágyút is elsüthetnek mellettünk.

Természetes vérnyomáscsökkentő

Ha valaki mellettünk alszik, csökken a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának esélye. Ennek oka az, hogy az együtt alvás, és az ezáltal generált rendszeres szexuális együttlétek emelik az oxitocin szintet, amely kutatások szerint összefügg a vérnyomással is, ugyanis minél több oxitocin van a szervezetünkben, annál inkább jó értékeket mutat majd a vérnyomásmérőnk.

Általános egészség

Ha a párunkkal alszunk, az immunrendszerünket is erősebbé tesszük! Ennek szintén köze van a szexhez, ugyanis minél többet vagyunk együtt a párunkkal, a szervezetünk annál inkább ellenállóbb lesz a különböző fertőzéseknek. Még egy esti ölelés is megdobja az oxitocin szintünket, ami elég ahhoz, hogy az immunrendszerünk erős maradjon, ezáltal garantálva az általános egészségünkre gyakorolt hatását.

Ha egyedül vagyunk az ágyban, könnyen lehet, hogy nehezebben alszunk el
Ha egyedül vagyunk az ágyban, könnyen lehet, hogy nehezebben alszunk el / Kép forrása: Jhorrocks / Getty Images

Szorongáscsökkentő

Sokaknak az alvás nem pihenéssel, hanem szorongással jár együtt, hiszen nehezen tudnak elaludni vagy éppen rémálmaik vannak. Ha van mellettünk valaki, hallhatjuk a nyugodt légzését, miáltal mi is higgadtabbak leszünk, ráadásul ha felriadnánk valami miatt, ott van valaki, akinek segítségével gyorsan átlendülhetünk egy-egy esetleges holtponton.

Ha megosztjuk mással az ágyunkat, számtalan előnyét láthatjuk. Sokat segít, ha a párunk alszik mellettünk, mert a kapcsolatunkon is javíthat, de ha a gyermekünk vagy egy szeretett családtagunk szuszog mellettünk, az is megkönnyítheti, hogy álomba szenderüljünk.

Forrás: The Good Body.

Nyitókép forrása: Getty Images