Barion Pixel „El akart hervadni, szabad-e locsolni?” – 5 húsvéti illat, nem csak locsolkodáshoz – Coloré

„El akart hervadni, szabad-e locsolni?” – 5 húsvéti illat, nem csak locsolkodáshoz

2023. 04. 06.

Ugyan napjainkban egyre kevésbé várjuk a locsolkodást, egy-egy jól megválasztott parfümmel valóban „kék ibolyaként” illatozhatunk a nap végére. Különösen, ha húsvéti illatajánlónkból szemezgetünk.

A húsvét az idehaza ünnepelt pirosbetűs napok közül az egyetlen, amely a jellegzetes illataromáiról ismert. Ezalatt persze nem csak a sonka és a kuglóf aromáját értjük, hanem azt is, milyen illatfelhőben úszva várjuk a locsolókat, vagy azok épp miféle pacsulival állítanak be hozzánk húsvét hétfőn.

húsvéti illatok, parfüm, húsvét
A húsvéti illatok éppoly meghatározó részei az ünnepnek, mint a házi finomságokKép forrása: Pixabay.com

Húsvéti illatajánlónkban olyan, a magyar boltok polcain is megtalálható újdonságokból szemezgettünk, amelyből mindenki találhat kedvére valót, – legyen szó akár édes, akár fűszeres aromákról. 

Húsvéti illatok 

1. Pulzáló írisz a fókuszban

Igazi tavaszi illatorgiára számíthatunk a Lancome új illata, a La Vie Est Belle Iris Absolu kecses üvegcséjében. Az Anne Flipo és Dominique Ropion parfümőrök alkotta aroma az írisz intenzív illatát állítja középpontba, de a háttérben púderes, fás, földes jelleg is felfedezhető a fragrantica illatelemző oldal szerint

A virágos jegyek kedvelői örülhetnek, hiszen az Iris Absolu nem csak az írisszel játszik illatában: violás és gyümölcsös (fekete ribizli, narancs és füge) jegyek is felfedezhetők benne. A 2023-ban megjelent parfümöt legfőképp tavaszra és nyárra, erőteljes illata miatt első sorban nappali használatra ajánlják.  

2. Bergamot és mandarin, a modern nő illata

A húsvéti illatok közül nem maradhat ki a Good Girl Blush névre hallgató parfüm, amelynek aromáját a modern nő ihlette. Carolina Herrera illata a Good Girl Eau de Parfum kistestvéreként született meg, s száz szálékban vegán, fenntartható alapanyagokból készült. 

A magassarkút formázó üvegcse tartalma citrusos, aromás és virágos illatjegyekre hajaz, ugyanakkor erőteljesen érzékelhető benne a főelemként használt vanília is. Az illatelemzők szerint a Good Girl Blush a bergamott és a mandarin kettősével nyit, majd szívillatában bazsarózsával folytatja az érzékszerveink meghódítását, kiegészítve ilang-ilanggal és újrahasznosított rózsavízzel. Lecsengésében újra felbukkan a már emlegetett vanília, amelynek illatát a tonkabab teszi igazán eredetivé. 

Érdekesség, hogy a Good Girl Blush a Bad Boy Extreme Eau de Parfüm férfi illat párjaként debütált, így nem csak magunkat, hanem a párunkat is meglephetjük egy, a miénkhez hasonló illattal húsvétra. 

3. Piros bogyós gyümölcsaromák egy rúzsra hajazó üvegcsében 

Honorine Blanc és Alexis Grugeon parfümőrök munkáját dicséri a 2022-ben debütált Cacharel Yes I Am Bloom up bogyós gyümölcsökre emlékeztető, bombasztikus illata: az aroma értelmi szerzői olyan nőknek ajánlják a parfümöt, akik érvényesülésre vágynak. 

Nem csak a gyümölcsös, friss jegyek és a szívaromát alkotó bazsarózsa és narancsvirág okoznak örömöt a használóinak: a parfüm üvegcséje is egy mestermű, tekintve, hogy egy elegáns, vörös rúzst mintáz. Az I Am Bloom up alapillata azonban távol áll a játékosságtól: a szantálfa és benzoeviasz jegyei még órákkal a használat után is markos lenyomtatot hagynak a bőrön, ezzel érvényesítve erőteljes jegyeiket. 

4. A dac neve: Paco Rabanne

A női dac ihlette a Paco Rabanne legújabb, nőknek szánt illatát, a Lady Million Royalt, amelynek nemcsak neve, hanem üvegcséje is az előkelőséget testesíti meg. (A parfüm aranyszínű, gyémánt formájú üvegcséjét rubin-szerű, piros virágminta díszíti.) 

Illatában is erőteljes jegyek jellemzik: kezdetben gránátalmával „támadja meg” érzékszerveinket, míg szívaromáját a narancsvirág alkotja. Lecsengésében fás jelleg és kasmerán érzékelhetők: ezek maradnak meg leginkább a bőrünkön és emlékezetünkben. 

Akárcsak a Good Girl Blush, úgy a Lady Million Royal is büszkélkedhet férfi párral: a 1 Million Royal férfi parfüm illatában hasonló élményt nyújt, mint a női dac üvegcsébe zárt aromája. 

+1 aroma, hogy a férfiak is illatozzanak

Természetesen a férfi parfümök kapcsán is érkeznek újdonságok a boltok polcaira, így például a 2023-ban bemutatott Yves Saint Laurent Y EDP Intense, amelynek virágos, fás jegyei hosszantartó, férfias illatot kölcsönözhetnek párunknak. 

Az Y EDP Intense az Yves Saint Laurent Y kollekciójának legújabb darabja: a parfümcsaládra utal jellegzetes üvegcséje is. Illatkompozíciója borókabogyóval nyit, majd a levendula és muskátli jegyei érzékelhetők szívaromaként. A parfüm alapját a cédrus és pacsuli adják, vagyis ezek a jellegzetes aromák maradnak meg a bőrön legtovább. A parfüm leírása szerint az ismert, virágos jegyek megfelelő mennyiségű magabiztosságot adnak a viselőjüknek, ezért bátran nyúljunk ehhez az illatkombinációhoz, ha párunknak némi bátorításra van szüksége. 

Források: Notino.huFragrantica.com
Borítókép forrása: Pixabay.com