Barion Pixel Hogyan elégítsük ki a szervezet magnéziumszükségletét? (X) – Coloré

Hogyan elégítsük ki a szervezet magnéziumszükségletét? (X)

2024. 01. 17.

A magnézium a szervezet számára kulcsfontosságú ásványi anyag, amely számos funkcióban vesz részt, például a fehérjeszintézisben, az izom- és idegműködésben, a vércukorszint és a vérnyomás szabályozásában, de hozzájárul a csontképződéshez és az immunrendszer egészségéhez is.

Szerencsére számtalan finom élelmiszer tartalmazza nagyobb mennyiségben, így kiegyensúlyozott, vegyes, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag táplálkozás esetén természetes forrásokból fedezhetjük a szervezet magnéziumigényét. Bizonyos esetekben, helyzetekben azonban szükség lehet a pótlására. Ilyenkor számtalan táplálékkiegészítő közül választhatunk. Miből tudhatjuk, ha kevés a bevitt mennyiség?

Mi a magnézium szerepe?

A szervezetnek szüksége van különféle, makro- és mikrotápanyagokra, nyomelemekre az egészséges működés érdekében. A BodySelect vitamin- és ásványianyag-készítményei hozzájárulhatnak az immunrendszer normális működéséhez.

A magnézium az ásványi anyagok közül az egyik legfontosabb a szervezet számára, fontos szerepet tölt be számos biokémiai folyamatban, részt vesz az energiatermelő anyagcsere-folyamatokban, a fehérjeszintézisben, hozzájárul a csontozat és a fogazat erősítéséhez, az idegrendszer és az izomzat normál működéséhez. Fontos funkciója még az elektrolit egyensúlyának fenntartása.

Miben van sok magnézium?

A magnéziumot a szervezet nem képes előállítani, ezért elsősorban természetes forrásokból kell biztosítani, ugyanis ezek hasznosulása a legjobb, de ha más módon nem megy, étrend-kiegészítők sokasága kínál megoldást. Hiánya fáradtságot, fejfájást, ingerlékenységet, csökkent koncentrálóképességet okoz, de jelezhetik izomgörcsök is. A magnéziumhiányt fokozza a mértéktelen alkoholfogyasztás, a stressz, a túlzott fizikai aktivitás, a terhesség és a szoptatás.

A különféle magvak, dió- és mogyorófélék, a kakaó, a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonák, a búzakorpa és -csíra, a zabpehely, a zöld leveles zöldségek, a bogyós gyümölcsök kiváló forrásai, ahogyan a halak is.

Milyen magnézium tartalmú étrend-kiegészítőt válassz?

Magnéziumhiány, az ásványi anyag felszívódását gátló gyógyszerek és bizonyos rizikófaktorok esetén a táplálékkiegészítők jelenthetnek megoldást. Ez esetben B6-vitaminnal együtt célszerű bevenni, mivel az segíti a felszívódását.

Az egyes készítményekben különféle magnéziumsókat találni, amelyek felszívódása és biohasznosulása különbözik. Igazoltan a leghatásosabb a magnézium-biszglicinát, amelynek felszívódása és hasznosulása is kiemelkedő, de jók lehetnek még a magnézium-malát és magnézium-karbonát tartalmú étrend-kiegészítő kapszulák is. Ahogyan a B6-vitamin segíti a hasznosulását, egyes élelmiszerek, például a zsíros ételek, az alkohol, egyes tartósítószerek gátolják.

Olyan magnézium tartalmú táplálékkiegészítőt válassz, amely nemcsak hatásos, de az emésztőrendszeredet is kíméli!