Barion Pixel Hányfajta vízhatlan lepedő létezik? (X) – Coloré

Hányfajta vízhatlan lepedő létezik? (X)

2024. 01. 13.

A vízhatlan lepedők mind a kórházi, mind a házi betegellátásban jelentős szerepet játszanak. Legfontosabb funkciójuk, hogy a nehezen tisztítható ágymatracot megvédjék a nedvességtől. Az utóbbi években az ilyen típusú termékek választéka jelentősen megemelkedett, ezért most bemutatjuk a legfontosabb típusokat és az azok közötti főbb különbségeket.

Nem mindegy, miből készülnek a lepedők

Az Értéksziget webshopjában mind anyagában, mind méretében hatalmas mennyiségű vízhatlan lepedő közül válogathatunk. Anyagukat tekintve azonban megkülönböztethetünk négy fő csoportot.

A PVC-ből készült műanyag lepedőnek hívott termékek alapvetően lágy anyagúak, a betegek szeretik, mert a tapintása kellemes és bőrbarát tulajdonságú. A nedvességet nem engedi át, ugyanakkor kevésbé jól szellőzik. Használata során a matrac és a hagyományos lepedő közé kerül. Az egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy a beteg mozgása, mozgatása során sem “zörög”.

Az orvosi gumiból készült lepedők fő tulajdonsága, hogy anyaguk vastag, teljesen szivárgásmentesen szigetelnek, és akár nagyobb mennyiségű vízzel is megbirkóznak, viszont nincs nedvszívó képességük. Szellőzés tekintetében a PVC lepedőkhöz hasonlóan viselkednek. A legpraktikusabb választás, ha a beteget az ágyban kell mosdatni.

A vízhatlan pamut lepedők a fentebb ismertetett két anyagtól eltérően nemcsak puha tapintásúak, de kitűnően szellőznek is. Elsősorban a kisgyermekes családok választják ezeket szívesen. Anyagukat tekintve kétrétegűek, míg az ágy felőli oldaluk 100%-ban vízzáró poliuretánból készül, addig az emberi testtel érintkező oldaluk puha pamutból.

Az impregnált frottírlepedők leginkább inkontinencia-problémák esetén használatosak, mivel filmrétegük teljesen vízálló felületet biztosít, de fordított irányban a vízpárát átengedik.

Lepedők kialakítás szerint

Gyártanak olyan termékeket is, melyek nem fedik be teljesen az ágymatracot, hanem csak deréktájon védik azt. Ezek az úgynevezett harántlepedők, amelyek szülés után, erős menstruációs vérzés esetén vagy enyhe inkontinencia esetén használatosak.

Léteznek még olyan matracvédő huzatok is, amelyek a teljes ágymatracot “becsomagolják”, így tökéletesen megvédik azt a nedvességtől. Cseréjük egy cipzár segítségével történik, de hátrányuk, hogy 10 cm-nél vastagabb matracra sajnos nem húzhatóak fel.

Speciális termékek

A termékfejlesztés során lényeges szempont, hogy a vízhatlan lepedők a lehető legnagyobb szabadságot biztosítsák a betegnek és megkönnyítsék az ápolószemélyzet dolgát. Ennek elérése érdekében fejlesztették ki a betegmozgatást elősegítő speciális lepedőket, amelyekkel könnyebb megemelni, megfordítani a betegeket.

A csúsztatásra alkalmas lepedők viszont arra valók, hogy általuk megkönnyíthető legyen az átszállás az ágyból a kerekesszékbe vagy egyik felületről a másikra.

Mielőtt kiválasztanánk a megvásárolni kívánt vízhatlan lepedőt, mindig vegyük figyelembe a termékek fő tulajdonságait és az ápolni kívánt személy igényeit.