Barion Pixel Fiatal nők esetében magasabb lehet a tüdőrák kockázata – A miérteknek jártak utána a tudósok – Coloré

Fiatal nők esetében magasabb lehet a tüdőrák kockázata – A miérteknek jártak utána a tudósok

2023. 10. 13.

Legújabb kutatások szerint a fiatal nők esetében nagyobb az esély a tüdőrák kialakulására, mint az férfiaknál. Ennek megvannak a maga okai, a kutatók ennek jártak utána!

A tüdőrák kifejezetten veszélyes a daganatos betegségek között, és nem csak azoknál alakulhat ki, akik dohányoznak. Egy új kutatás kimutatta, hogy e ráktípsus előfordulása fiatal nőknél magasabb, mint férfiaknál, ami egy folyamatos tendencia, és az 50 év feletti nőkre is kiterjed.

A szakemberek nagyon aggasztónak tartják az eredményeket, ugyanis egyelőre nem tudják, hogy miért magasabb a tüdőrák kialakulásának lehetősége fiatal és középkorú nőknél. Bár a cigaretta az, ami a leginkább előidézheti a tüdőrákot, más is lehet okozója annak, hogy a nőket jobban érinti a betegség.

Nők és a tüdőrák – Mennyivel gyakoribb?

Az amerikai tanulmányhoz a kutatók 2000 és 2019 között diagnosztizált tüdő- és hörgőrákokra vonatkozó lakossági adatokat elemezték, ami a lakosság közel felét lefedi.

A kutatók megállapították, hogy a tüdőrák előfordulási arányának csökkenése 2000-2004 és 2015-2019 között nagyobb volt a férfiaknál, mint a nőknél, s utóbbiaknál 35 és 54 éves kor között magasabb előfordulási arányt eredményezett.

Az 50-54 évesek körében az arány a férfiaknál 44%-kal csökkent, míg a nőknél 20%-kal. Az 55 év feletti nőknél továbbra is alacsonyabbak voltak az előfordulási arányok, de a különbségek kisebbek voltak.

Amerikában továbbra is a tüdőrák az egyik leggyakoribb daganattípus, és tapasztalatok szerint a halálesetek 80%-át a dohányzás okozza.

A tüdőrák sokkal gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál / Kép forrása: utah778 / Getty Images
A tüdőrák sokkal gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál / Kép forrása: utah778 / Getty Images

Mivel általánosságban elmondható, hogy a fiatal és a középkorú nőkön rendkívül nagy a teher, a dohányzásról is nehezebben mondanak le, ezét a megoldást abban látják a kutatók, hogy nagyobb segítséget kellene kínálni a dohányzásról való leszokásban. Ezenfelül a tüdőrák szűrését is könnyebben hozzáférhetővé kellene tenni, és további kutatásokat szeretnének eszközölni, hogy kiderítsék, hogy a nemdohányzó nők körében miért alakulhat ki ez a betegség. Bizonyos kutatások szerint a stressz is hozzájárulhat a tüdőrák kialakulásához, így elképzelhető, hogy a nők valamelyest stresszesebb élete és feladatai is hozzájárulnak a betegség gyakoriságához.

Forrás: Newsmax.

Nyitókép forrása: Getty Images