Férfiak küzdelme a rák ellen: mi az a no shave november?

Noha az év utolsó előtti hónapjához alapvetően a mindenszentek napját kapcsoljuk, az utóbbi tíz évben a no shave november (borotválkozásmentes november) mozgalom is kezd egyre nagyobb teret nyerni.

Gyászból jótékonysági szervezet

2007 novemberében a chicagói Hill család fájdalmas tragédiát élt át, amikor a családfő, Matthew Hill vastagbélrákban elhunyt. Hillék a gyász helyett megfogadták, hogy minden erejükkel azon lesznek, hogy felhívják a figyelmet a rákos megbetegedések veszélyére és a szűrővizsgálatok fontosságára. Az ebből a célból létrehozott Matthew Hill Foundation, Inc. nevű jótékonysági szervezetük ma már világszerte ismert és az elmúlt 10 évben több mint 10 millió dollárt sikerült összegyűjteniük az önzetlen donációk által. 

A kezdeményezés lényege, hogy a részt vevő férfiak ne borotválkozzanak novemberben így a borbélyra, borotvára vagy épp fodrászra költendő, félretett pénzzel inkább a jótékonysági szervezetet támogassák. 

A mozgalom előnyei

Az ice bucket challenge-dzsel ellentétben a no shave november nem csak arról szól, hogy a férfiak úton-útfélen posztoljanak borotválatlan arcukról egy képet valamelyik közösségimédia-oldalra. Mivel a szőrzet növekedése akár egy hét után is feltűnő lehet, az illető igen hamar kérdések kereszttüzében találja magát: „Mégis mi a szőrös arc oka?”

Man's,shaving,machine,in,black,and,white
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Amellett, hogy a részletesen kifejtett válasz érdekes téma lehet a legtöbb társaságban, más férfiak figyelmét is felkeltheti a jelenség iránt. Ez egyrészt egyszerű módon terjeszti a rákszűrés fontosságát, másrészt, ha az illető kedvet kap, akár még be is szállhat a mindössze egyhónapos kihívásba. Ha pedig lecsúszott a szőr megnövesztéséről, még mindig adakozhat a no shave november online felületén. 

A szakáll egészségügyi előnyei

Amellett, hogy némelyeknek kifejezetten jól áll a szakáll, pozitív egészségügyi hatásai is lehetnek annak, ha valaki egy hónapra a sarokba állítja a borotvát. A szakáll az egyéb szőrzethez hasonlóan ugyanis kiváló szűrőként szolgál a mindennapokban, legyen szó akár porról vagy allergénekről. Emellett a téli hónapokban lényegében sálként is funkcionálhat. Nem utolsó sorban a borotválkozás elhagyása csökkenti a pattanások kialakulásának lehetőségét, így a bőr megpihenhet egy hónapig. 

November vs. movember

Másképp vette kezdetét az úgynevezett movember mozgalom 2003-ban, amikor két ausztrál barát találkozott egy melbourni kocsmában és kitalálták, hogy viccből egy hónapon keresztül nem borotválják le a bajuszukat. (A movember kifejezés a moustache, azaz bajusz és november szavak összetételéből jött létre.) A pranknek indult kihívás 2006-ra összefonódott a rák elleni küzdelemmel, ezt követően pedig hivatalos jótékonysági státuszt kapott az ausztrál kormánytól. Az azóta eltelt mintegy 17 évben összesen 994 millió dollárt gyűjtöttek össze, és 2017-re több mint 5 millió ember csatlakozott a mozgalomhoz, összesen 21 különböző országból.A movember kezdeményezés a férfiakra legjellemzőbb ráktípusok elleni küzdelemre fókuszál: a prosztatarákra, hererákra, de a fizikai inaktivitás és a depresszió egyaránt szerepelnek támogatási listájukon. Nem is csoda, hogy a kezdeményezés ebbe az irányba kanyarodott, hiszen az American Cancer Society szerint a bőrrák mellett a prosztatarák a leggyakoribb betegségtípus az amerikai férfiak körében. Felmérésük szerint 2021-ben több mint 250 ezer új prosztatarák-beteget diagnosztizáltak és 34 ezer férfi halt meg miatta. A társaság szerint 10-ből 6 férfit diagnosztizálnak 65 éves kor felett, 40 éves kor alatt viszont igen ritkán jelenik meg ez a ráktípus. 

Close,up,of,a,man's,chin,wearing,a,fake,paper
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Az arányok sajnos hazánkban sem jobbak. A Semmelweis Egyetem 2020-as adatai szerint lakosságarányosan majdnem annyian halnak meg Magyarországon prosztatarákban, mint azokban a skandináv országokban, ahol két és félszeres a betegség gyakorisága. Emellett hazánkban a férfiak daganat miatti halálának negyedik leggyakoribb oka a prosztatarák. 

A no shave november és a movember mozgalmak fontossága az egyszerűségükben rejlik. Mindegy, hogy a résztvevő a fodrászra félretett összeget eladományozza vagy épp a szakáll megnövesztésével generál témát maga körül, november végére nemcsak saját, hanem környezete figyelmét is az életmentő, preventív szűrések irányába terelheti. 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Egy író azt állítja, Vilmos hercegnek volt pár internetes kapcsolata celebekkel