Barion Pixel Ezzel az 5 élelmiszerrel felturbózhatjuk immunrendszerünket az őszi időszakban – Coloré

Ezzel az 5 élelmiszerrel felturbózhatjuk immunrendszerünket az őszi időszakban

2024. 10. 06.

Ahogy beköszöntött az ősz, sajnos úgy kopogtatnak az ajtónkon a különféle légúti megbetegedések is. Érdemes tehát az immunrendszerünket erősíteni!

Az ősz amellett, hogy szép és színes, néhol még melengető, néhol már csípős, általában a leginkább beteges időszak is. Ilyenkor könnyebben fertőződünk meg a felszaporodó kórokozókkal. Idén ismét egyre több a koronavírus fertőzés, noha ez a covid már nem az a covid, ami volt, elég kellemetlen, influenza szerű tünetekkel jár.

Nem árt tehát kiemelten odafigyelni most az egészségünkre, melyhez az alapvető az életmód, tartalmazva a tudatos táplálkozást és a mozgást, hiszen ezek mind pozitívan hatnak az ellenállóképességünkre is.

Az őszi szezon szerencsére együtt jár pár finom és értékes élelmiszerrel is, amiket fogyasztva sok vitaminhoz és ásványi anyaghoz juthatunk. Lássuk ezeket a szezonális jótevőket, amik megtámogathatják immunrendszereünk!

Tök

Karotinban és A-vitaminban gazdag termés, ami az egészséges bőr és az erős immunrendszer egyik záloga. Rostot is tartalmaz, ami segíti az emésztést, és hosszabb ideig ad jóllakottság érzetet. A tökmag kiváló fehérje-, egészséges zsír- és magnéziumforrás. Pörkölhető finom, ropogós harapnivalóként, vagy salátákhoz adható extra tápanyagként.

sütőtök
Kép forrása: Sutterstock

Alma

A kedvelt hazai gyümölcs rostban és C-vitaminban gazdag, így kiválóan erősíti az immunrendszert. Remek antioxidánsforrás is, amely segíthet csökkenteni a krónikus betegségek kockázatát. Rengeteg fajtája ismert és számos módon fogyasztható.

alma
Kép forrása: DRubi / Getty Images

Batáta

Ezek az élénk narancssárga gumók tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, köztük A-vitaminnal, C-vitaminnal és káliummal. Az összetett szénhidrátok nagyszerű forrásai is, amelyek a vércukorszintnek is kedveznek illetve passzolnak a diétákhoz is.

batata
Kép forrása: Getty Images

Áfonya

A lilás fanyar kis bogyók antioxidánsokban és C-vitaminban gazdagok, így kiválók az az immunrendszer támogatására. Egyes tanulmányok szerint az áfonya segíthet megelőzni a húgyúti fertőzéseket és elősegíti a szív és érrendszer egészségvédelmét is.

Áfonya
Kép forrása: Unsplash.com

Káposzta

Ezek a leveles zöldségek A-, C- és K-vitaminnal vannak tele, valamint rosttal, kalciummal és vassal is. A kelkáposzta gyulladásgátló hatású is, míg a savanyított fehérkáposzta az egyik legkiválóbb C-vitamin forrás.

káposzta, káposzta emésztésjavító hatásai
Kép forrása: Unsplash.com

Forrás: Healthline

Borítókép forrása: gettyimages