Barion Pixel Hogyan jellemeznéd az empatát? Mi mondunk 10 ismérvet – Coloré

Hogyan jellemeznéd az empatát? Mi mondunk 10 ismérvet

2023. 10. 24.

Sokfélék vagyunk mi emberek és ez a szép benne, azonban egyesek nagyon máshogy viselkednek és reagálnak a világ dolgaira. Egyesek érzékenyebbek a külvilág dolgaira. Mondhatni túlérzékenyek: ők az empaták.

A pszichopata – képtelen az empátiára és a szeretetre, egyáltalán nem érdekli más érzelme vagy biztonsága, mert csak a saját maga érdekeivel foglalkozik – szóból kiindulva az empata kifejezés sem sejtet jót, pedig az előző ellentéte.

Ki az empata?

Az empata olyan személy, aki rendkívül érzékeny és képes azonosulni mások érzelmeivel és élményeivel. Mély érzelmi kapcsolódásra képes, aki rendszerint érzékeli mások szükségleteit és érzelmeit emellett pedig együttérző és támogató módon reagál.

Milyen az empata?

Számos jellemző közül érdemes megemlíteni, hogy…

  1. megérzik mások érzelmeit,
  2. mély empátia,
  3. empatikus kommunikációval rendelkeznek,
  4. segítőkészség,
  5. érzékenyek a szépségre,
  6. jó hallgatók,
  7. jó megfigyelők,
  8. hatékony konfliktuskezelők,
  9. meghúzzák a határokat,
  10. képesek ezt az empátiát tanítani is.

Ezt a kifejezést tehát olyan személyekre használják, akik megértik mások lelkivilágát, abba bele tudják magukat képzelni és nemcsak meghallgatnak, de segíteni is szeretnének. Ez vonatkozik az örömteli eseményekre éppúgy, mint a nehézségekre. Ez a mély empátia nemcsak az érzelmekre jellemző, hanem képesek megérezni és átélni akár mások fizikai fájdalmát. Olyan magas szintű érzelmi intelligenciával rendelkeznek, hogy annak ellenére is „bele látnak” mások érzelmeibe, hogy akár csak egy szót is váltottak volna egymással. Azaz még csak ismerniük sem kell személyeket ahhoz, hogy beleéljék magukat a helyzetükbe, átvegyék érzelmeiket.

Empata
Egyes hivatásokban nagy előnyt jelent empatának lenni / Kép forrása: kitzcorner / Getty Images

Az empata személyiség néhány szakmában is jól érvényesíthető: például a szociális munkában, az orvoslásban, a pszichológiában és a pszichoterápia területén, de jól jön a pedagógiában és emberi erőforrás menedzsmentben is.

Empatának lenni előny…

Olyan kommunikációval rendelkeznek, amely segít mélyebb és harmonikusabb kapcsolatokat kialakítani másokkal. Nemcsak meghallgatnak másokat, de meg is értik azt és támogatni, segíteni is képesek, ami pozitívan befolyásolja a kommunikációt és az emberi kapcsolatokat.

Hatékonyan kezelhetik a konfliktusokat, mert képesek együttérzően megközelíteni a konfliktusokban résztvevő feleket és segíthetnek a megoldásban is. Valamint képesek tanítani másoknak, hogyan legyenek empatikusak.

Empata
Az empatáknak figyelniük kell magukra, hogy ki ne készüljenek / Kép forrása: fizkes / Getty images

…, de hátrány is lehet

Nagy terhet is jelenthet, ugyanis gyakran magukra veszik mások érzelmeit és nehézségeit, ami túlzott stresszt és érzelmi terhelést jelent. Ha ez túl gyakori vagy állandósul, az kimerítő, ezért meg kell találniuk a módját annak, hogy magukat is gondoskodják, mivel a folyamatosan mások iránti empátia kimerítő lehet. Az, hogy állandóan megérzik más fájdalmát, gyakran saját maguknak is szenvedést okozhat.  

Nyitókép forrása: Kamila Baimukasheva / Getty Images