Barion Pixel Mit tehetünk a cyberbullying ellen? – Coloré

Mit tehetünk a cyberbullying ellen?

2021. 06. 21.

Fontos lenne minél hamarabb teljesen megállítani az internetes zaklatásokat.

Egy 2018-as hazai kutatás alapján az online időtöltés kifejezetten nagy szerepet tölt be a fiatalok életében. A közösségi oldalakon töltött idő elengedhetetlen számukra, azonban épp ezek azok a helyek, ahol fokozottan ki vannak téve az online zaklatásnak, azaz a cyberbullyingnak. A Mélylevegő Projekt adatai szerint minden harmadik magyar fiatal is érintett, épp ezért indult el a #KedvesetVagyCsendet akció, amelynek célja, hogy elnémítsa a támadó, zaklató hangokat a magyar közösségi médiában.

A cyberbullying ellenes világnapon, június 17-án több TikTokker és Instagram influenszer tett közzé olyan videókat, amelyben felhívták a figyelmet az internetes zaklatás elleni harcra és annak fontosságára.

A Mélylevegő Projekt munkatársai a nap alkalmából közétettek néhány infografikát, amelyek megmutatják, hogyan lesz valakiből zaklató, mik a bullying hatásai, és mégis miket tehetünk ellene.

Így lesz valaki bully

A szakemberek szerint a cyberbullying olyan ismétlődő zaklatás, amely megvalósulhat kommentek, posztok vagy üzenetek formájában és súlyos hatással lehet az önértékelésre és az általános mentális egészségre.

A cyberbullying sokszor épp abból fakad, hogy magát a zaklatót is valaki zaklatta, és attól érzi magát a megalázott szerepből kilépő, erős személynek, ha másokat bánt szóban. Sokszor a társadalomba vagy egyes körökbe próbál beilleszkedni a zaklató, és az is jellemző, hogy mások cikizésével igyekszik népszerű lenni, holott saját magának is rengeteg feldolgozatlan traumája van.

Másokon, az online térben levezetni a feszültséget azonban nagyon veszélyes lehet. A megosztott sértések gyorsan terjedhetnek, ez a védtelenség és megalázottság érzését keltheti az áldozatokban. A zaklatás rendkívüli stresszt okozhat, az áldozat elveszítheti az irányítást életvitele fölött, a belső feszültség pedig élettani problémákhoz, betegséghez, fizikai tünetekhez is vezethet. Sokan magukba fojtják a problémákat és attól félnek, csak rosszabb lesz, ha elmondják másoknak, ezzel pedig még tovább nehezítik a megoldást.

cyberbullying
Kép forrása: Mélylevegő Projekt

Az online bullying hatása

A bántó mondatok, kommentek, képek vagy bármilyen formában kifejezett online zaklatás a felnőttekre és a gyerekekre is ugyanolyan mélyen hathat. Stresszes, szorongó lesz a bántalmazott, folyamatosan magányosnak vagy szégyenteljesnek érezheti magát.

Akár alvászavarai vagy a folyamatos félelem, düh vagy stressz érzetei miatt a gyomra is fájhat, emésztési zavarai is lehetnek, de iskolai- vagy munkateljesítménye is nagy mértékben romolhat.

Cyberbully Hatás
Kép forrása: Mélylevegő Projekt

Ezek megfékezésére jött létre a #KedvesetVagyCsendet kezdeményezés weboldala, ami arra hívja fel a figyelmet, hogy mennyivel jobb lenne úgy internetezni, hogy nincsenek az oldalakon bántó beszólások, helyettük kedves visszajelzéseket olvashatnának a felhasználók. Ezt úgy mutatták meg, hogy az oldalon készült egy komment generátor, ami sértéseket kedves üzenetekké alakít.

A résztvevők a bántások helyett pozitív, bíztató üzeneteket kapnak, amelyek megerősítik őket abban, hogy értékesek, szeretik őket és bármire képesek, ha elszánják magukat. A zaklató üzenetek átalakításával az oldalon hallható zajos hangsáv, amely a bántalmazó hangokat jelképezi, folyamatosan elhalkul – írta közleményében az oldalt létrehozó szervezet.

Mi a legegyszerűbb, amit tehetsz?

Ha ért téged vagy a környezetedet online zaklatás, a legjobb teljes mértékben ignorálni a zaklatót. Tiltsd le, töröld, ne válaszolj neki, sőt, a sértő tartalmakat jelentheted is, a közösségi média oldalak moderátorainál, de még a hírközlési hatósághoz is fordulhatsz.

Sose tartsd magadban, ha online zaklatás ért, beszélj róla környezetednek, de szakemberhez is fordulhatsz, hogy minél hamarabb kibeszéld magadból a traumát, mert akármilyen apróságnak is tűnhet, mély nyomokat képes hagyni egy-egy megalázó mondat is.

Ha a tiltás és törlés sem segít, mindenképp dokumentáld a zaklatásokat, és fordulj moderátorokhoz, vagy hatóságokhoz, szerencsére egyre több szervezet küzd az online tér veszélyei ellen. Visszaszólással, kommenteléssel nem érsz semmit, csak energiát adsz a zaklatóknak.

Remélhetőleg hamarosan egy kedvesebb és jobb hely lesz az internet az ilyen kezdeményezések által.

Ezt Teheted cyberbully
Kép forrása: Mélylevegő Projekt

Borítókép forrása: Freepik