Barion Pixel Az 5 leggyakoribb ráktípus – Milyen intő jelekre figyeljünk? – Coloré

Az 5 leggyakoribb ráktípus – Milyen intő jelekre figyeljünk?

2024. 02. 06.

A több mint kétszáz ráktípus közül van öt, ami sokkal gyakoribb a többinél. Melyek ezek, és milyen jelekre kell figyelnünk ahhoz, hogy időben észrevegyék a betegséget?

Számtalan ráktípus van, olyanok, amelyekre nem is gondolnánk. Van azonban öt, amelyek a leggyakoribbak, és világszinten követelik a halálos áldozatokat. Európában Magyarország vezető szerepet foglal el a rák okozta halálozások listáján. Egy 2019-es statisztika szerint százezer lakosra 328 rákos megbetegedés jutott országunkban, míg Romániában ugyanennyi emberre 264, Franciaországban pedig 231.

Az 5 leggyakoribb ráktípus

A férfiak és a nők esetében bár vannak átfedések, különbözőek a leggyakoribb rákfajták.

A leggyakoribb rákbetegségek férfiaknál:

1.Tüdőrák

2. Prosztatarák

3. Vastag-és végbélrák

4. Hasnyálmirigyrák

5. Máj- és epevezetéket érintő rák

A leggyakoribb rákbetegségek nőknél:

1.Tüdőrák

2. Mellrák

3. Vastag- és végbélrák

4. Hasnyálmirigyrák

5. Petefészekrák

Milyen intő jelekre figyeljünk?

A különböző ráktípusoknak más és más intő jelei vannak, ám ha ok nélkül látványosan fogyunk, mindenképpen érdemes felkeresünk az orvosunkat, ugyanis ráktípustól függetlenül ez az egyik leggyakoribb tünet.

Tüdőrák

Leggyakrabban tüdőrákot diagnosztizálnak a daganatfajták közül, amiben nagy szerepe van a dohányzásnak is, legyen az aktív vagy passzív. Amennyiben tartós köhögést, légszomjat, mellkasi fájdalmat vagy rekedt hangot tapasztalunk, keressük fel orvosunkat! A gyakran visszatérő tüdőgyulladás is aggodalomra adhat okot, és bár nem törvényszerűen áll daganat a háttérben, érdemes kivizsgáltatni! Fontos tudni azonban, hogy a tüdőráknak leginkább az utolsó stádiumban vannak jelei, ezért ne hagyjuk ki az éves tüdőszűrést, hiszen ha időben észreveszik, jelentősen nőnek a túlélési esélyeink.

A leggyakoribb ráktípus a tüdőket és a hörgőket érinti úgy a férfiak, mint a nők körében / Kép forrása: Rak-da-kuk / Getty Images
A leggyakoribb ráktípus a tüdőket és a hörgőket érinti úgy a férfiak, mint a nők körében / Kép forrása: Rak-da-kuk / Getty Images

Vastagbélrák

A vastagbélrákosok száma a fiatalok körében emelkedik, aminek oka vélhetően az életmódban keresendő. Jelei a végbélnél jelentkező vérzés, a véres széklet, a széklet megváltozása úgy szín, mint alak tekintetében, illetve hasi görcsök is lehetnek árulkodó jelek. Negyvenöt éves kor felett érdemes rendszeresen szűrésre járni, különösen akkor, ha a családban már diagnosztizáltak valakit vastagbélrákkal, illetve ha gyulladásos bélbetegségben vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenvedünk.

Mellrák

A mellben talált csomók is árulkodhatnak daganat jelenlétéről, de a mell alakjának megváltozása vagy épp váladékozás is jelezhet bajt. Fontos, hogy havonta egyszer vizsgáljuk meg magunkat, és ha szokatlant tapasztalunk, menjünk el orvoshoz. Sok esetben csupán egy mással magyarázható duzzadás van a mellben, de jobb félni, mint megijedni!

Prosztatarák

A férfiak esetében a prosztatarák is vezető helyen van a daganatos betegségek okozta halálozásban. Amennyiben gyakoribb a vizeletürítés, nehezen indul meg a vizelet, vagy ha vért látunk a vizeletben, mindenképpen forduljunk orvoshoz! Sokszor csupán egy vesekő okozza a problémát, így nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni. Vannak azonban esetek, hogy a merevedési zavarok árulkodnak a prosztatarák jelenlétéről, ezért ne legyünk szemérmesek, ha emiatt fordulunk orvoshoz, mert az életünket is megmenthetjük!

Hasnyálmirigyrák

A hasnyálmirigyen található daganat rendkívül veszélyes, hiszen amikor tüneteket produkál általában már késő. A tünetek közt van rendszeres hányás és hányinger, de a gyakori csuklás is ennek jele lehet. Étvágytalanság is kísérheti a betegséget, illetve hasmenés vagy épp székrekedés is.

Egészséges életmóddal, megfelelő táplálkozással és mozgással nem zárhatjuk ki a rák kialakulását, de az esélyét csökkenthetjük / Kép forrása: Papatsorn Khunsaard / Getty Images
Egészséges életmóddal, megfelelő táplálkozással és mozgással nem zárhatjuk ki a rák kialakulását, de az esélyét csökkenthetjük / Kép forrása: Papatsorn Khunsaard / Getty Images

Májrák

A májrák férfiaknál gyakoribb, mint a nőknél, aminek oka nem teljes mértékben ismert. A májrák kialakulhat túlsúly és dohányzás miatt, valamint nagy mennyiségű alkoholfogyasztás is állhat mögötte. A levertség, a gyengeség és a rossz közérzet mint tünetei lehetnek, éppúgy, ahogy a jobboldalon érzett fájdalom, a puffadt has és a sárgaság, valamint az ödémás végtagok.

Petefészekrák

A petefészekrák is a rettegett ráktípusok között van a nők körében. Diagnosztizálását megnehezíti, hogy különböző testrészeken is érzékelhetünk fájdalmat. Tünete lehet a puffadás, az indokolatlan fáradtság, a változások a menstruációs ciklusban, valamint a megváltozott hüvelyváladék.

Érdemes évente eljárni szűrésre, hiszen ha időben elcsípik a daganat jelenlétét, túlélési esélyeink megsokszorozódnak. Amennyiben bármilyen tünetet érzékelünk, ne hezitáljunk azzal, hogy elmegyünk egy szakemberhez, mert amennyiben daganatos betegséget állapítanak meg, akár pár héttel is életet nyerhetünk.

Forrás: Unitypoint.

Nyitókép forrása: Getty Images