Barion Pixel Milliók menekülhetnek meg: Áttörés a mellrák kezelésében – Jelentősen javulhatnak a túlélési esélyek – Coloré

Milliók menekülhetnek meg: Áttörés a mellrák kezelésében – Jelentősen javulhatnak a túlélési esélyek

2024. 05. 19.

Egy új módszer mutatkozik be a mellrák kezelésében, amivel a túlélési esélyek jócskán javulnak.

Egy új, mellrákra irányuló kezelés a daganat túlélését segítő sejteket célozza meg – írja egy tanulmány. Ennek előnye, hogy nem közvetlenül a rákot támadja, és ezáltal akadályozza meg, hogy a daganat terjedjen és növekedjen.

Erre akkor jöttek rá, amikor immunterápiával léptek fel a betegség ellen, ami nem hozott kiemelkedő eredményeket, viszont segített abban, hogy egy célzottabb kezelést hozzanak létre.

Újabb lépés a mellrák kezelésében

A londoni Rákkutató Intézet által vezetett kutatócsoport a Car-T néven ismert immunterápia egy típusában rejlő lehetőségeket vizsgálta. A kezelés részeként a T-sejteket, a szervezetet a fertőzésektől és betegségektől védő vérsejteket genetikailag módosították a laboratóriumban, hogy azok nagyobb eséllyel fellépjenek a rákkal szemben, majd dolgukat elvégezve visszatérjenek a vérbe.

Az új kezeléssel a mellrák terjedése csökkenthető és megszüntethető / Kép forrása: Ivan-balvan / Getty Images
Az új kezeléssel a mellrák terjedése csökkenthető és megszüntethető / Kép forrása: Ivan-balvan / Getty Images

A kezelés a daganat vérállátását körülvevő sejteket célozza meg. Az eleddig egereken végzett kezelés kimutatta, hogy a módszer összezavarta a daganat vérellátását, amitől megállt a növekedése és a terjedése.

A kutatócsoport vezetője elmondta, hogy az immunterápia nem bizonyul hatékonynak a melldaganat esetében, ám az új eljárással ha az epicentrum nem is megszüntethető, a daganat visszaszorítható. Tüdőrák esetében is próbálkoztak a terápiával, ami hasonló sikereket hozott, ezért a melldaganatban szenvedők számára megváltást hozhat a kezelés.

Forrás: The Northern Echo.

Nyitókép forrása: Getty Images