Amiről nem beszélünk: evési rendellenességek férfiaknál

Viszonylag sok szó esik arról, milyen irreális elvárások élnek a nők testképével kapcsolatban – elsősorban a szociális média hatására. Kevesebb figyelmet kap viszont az tény, hogy hasonló várakozások léteznek az ellenkező nem tagjaival szemben is, és ennek nyomán a férfiak között is egyre gyakoribbá váltak az evési rendellenességek.

„Azta… Bosszúállók… Vasember… Amerika kapitány… A galaxis őrzői” – nézte a négyéves Peti csillogó szemmel a Marvel-moziverzum emberfeletti hőseit. „Én is ilyen leszek!” fogadta meg, és ezzel veszélyes útra lépett. Mint sok millió fiú napjainkban, elindult az evési rendellenességek felé vezető úton…

A lányoknak könnyebb?

Bulímia, anorexia, falásrohamok, extrém fogyókúra – ezeket az evészavarokat ma is sokan automatikusan a nőköz kapcsolják. Pedig változik a helyzet: az amerikai National Eating Disorders Association (NEDA) becslése szerint az USA-ban háromból egy (!) evési rendellenességgel küzdő ember férfi.

Egyre több férfi küzd evészavarokkal
A férfiaknak is vannak problémáik az evéssel / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Számokra lefordítva ez 10 millió fiút és férfit jelent, ami nagyon nagy arány. A probléma még súlyosabb, ha azt is hozzátesszük, hogy többnyire tagadják, hogy baj lenne, és nem kérnek segítséget.

Hogy néz ki az evési rendellenesség a férfiaknál?

A nők a fogyást, a vékonyabb testet akarják elérni. A fiúknál és férfiaknál a cél nyilván nem ez, hanem hogy izmosabbá váljanak, és kigyúrják magukat. Nem véletlenül: ezzel a szerepmodellel vannak tele a közösségi média mellett a mozik, a magazinok és az óriásplakátok is.

Egy friss kutatás szerint az amerikai fiúk egyharmada szeretne hízni, negyedük pedig táplálék-kiegészítőt, akár szteroidot is szedne azért, hogy ezt elérje. Ez azért probléma, mert ekkor nem az egészséges táplálkozás – sőt életmód – szempontjait veszik figyelembe.

Ráadásul az evési rendellenességek egyedülállóak abból a szempontból, hogy egyszerre okoznak mentális és testi problémákat, és gyakorlatilag bármelyik szervet érinthetik.

Irreális testkép
Irreális elvárások hálójában / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Úton a megoldás felé

Az első és legfontosabb lépés annak tudatosítása az érintettben, hogy nincs minden rendben. Az is sokat segít, ha ráébred arra, hogy sokan küzdenek hasonló problémával.

Eközben pedig az egészségügyi infrastruktúrát is alkalmassá kellene tenni a panaszok kezelésére. Így létrejöhetnének támogató, a testkép elfogadását segítő, rendszeres csoportos beszélgetések. Addig pedig érdemes például olyan (angol nyelvű) Instagram-fiókokat követni, mint a thebodypositive.

Nyitókép: Shutterstock / PuzzlePix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

A sikeres nők hét szokása