Miért nem tudunk aludni teliholdkor?

2023. 01. 18.

A telihold érdekes jelenség: bár azt hinnénk, hogy csupán jobban bevilágítja az éjszakai eget, mint általában, valójában számos élettani hatása van, melyeket nem is olyan egyszerű tolerálnunk.

A telihold a Hold különböző fázisai közül az egyik. Bár ezt az égitestet szinte minden éjszaka másmilyennek látjuk, ez csupán illúzió: a Hold legyen az a hónap bármely napja, teljesen kerek, de nem mindig ugyanannyit látunk belőle. Fénye nem saját, hanem a Nap világítja meg, minden nap máshogyan. Amikor teljesen láthatatlan számunkra, az az újhold, melynek oka, hogy a Hold a Föld és a Nap között van, így a Nap nem a Föld felőli oldalát világítja meg. Ha esténként kinézünk az égre, láthatjuk, hogy a Hold egyik estéről a másikra változtatja a helyét. Ennek oka, hogy folyamatosan kering a Föld körül, és egy hónap alatt teszi meg az egy kört, így folyamatos mozgásban van.

A telihold és az alvás

Kutatások szerint a telihold igencsak befolyásolja az alvásunkat, ráadásul nemcsak a miénket, hanem az állatokét is! Önmagában a Hold mozgása is meghatározó, de mégis ez a holdfázis az, amit a legjobban megérzünk. Egy kutatás szerint ebben a holdfázisban a résztvevőknek átlagosan öt perccel tovább tartott az elalvás, mint általában. Az is több időt vett igénybe, hogy elérjék a REM-fázist, és mivel a mélyalvás szakasza sem volt olyan intenzív, összességében 20 perccel kevesebbet aludtak, mint általában. Egy másik kutatás is hasonló, 25 perccel kevesebb alvásról számolt be, és egy harmadik is alátámasztotta, hogy a mélyalvás sokkal kevésbé intenzív, mint egy átlagos éjszakán.

Arra, hogy miért befolyásolja az alvást a Hold, még nem tudnak egyértelmű választ adni a kutatók. Egyes teóriák szerint mivel a telihold nagyobb mennyiséget ver vissza a Nap sugaraiból, nehezítheti az alvást, de akár a szervezet hormonális ciklusa is okozója lehet, ami egybeesik a teliholddal.

Teljesen természetes jelenség, ha teliholdkor nem tudunk rendesen aludni, ám a kutatók még nem jöttek rá ennek pontos okára
Teljesen természetes jelenség, ha teliholdkor nem tudunk rendesen aludni, ám a kutatók még nem jöttek rá ennek pontos okára / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Van olyan elmélet, mely szerint a telihold elektromágneses fluktuációt okoz a Földön. Ahogy a Hold köröz bolygónk körül, a Föld mágneses terébe lép, és teliholdkor negatívan befolyásolhatja a Föld elektromágneses mezejét, amit mi is érzékelünk, és alvásképtelenség formájában jön ki rajtunk. Emellett akár a fejfájás, a vérnyomás ingadozása, de akár a szívroham is lehet a telihold miatt.

Az ilyen éjszakákon ügyeljünk rá, hogy a redőny vagy a függöny teljesen sötétítsen, ezáltal megakadályozva, hogy a Hold erősebb fénye zavarja álmunkat. Ha ez nem elegendő, hallgassunk megnyugtató zenét vagy olvassunk, mely által talán könnyebben álomba merülünk ezeken a napokon is.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix