Barion Pixel Napi egy alkoholos ital is hatással lehet a vérnyomásunkra – Nem is akárhogyan! – Coloré

Napi egy alkoholos ital is hatással lehet a vérnyomásunkra – Nem is akárhogyan!

2023. 08. 01.

Egy friss kutatás kimutatta, hogy már napi egy alkoholos italtól is magasabb lehet a vérnyomásunk.

Az alkoholos ital sokak kedvence, különösen egy nehéz nap után, amikor jól tud esni egy pohár bor vagy egy üveg sör. Sajnálatos módon azonban már ez is hatással lehet a vérnyomásunkra, így érdemes meggondolni, hogy valóban így vezessük-e le a feszültséget.

Az Amerikai Szív Egyesület folyóiratában közzétett kutatás hét nemzetközi tanulmány adatait elemezte, és megállapította, hogy azoknál, akik naponta akár csak egy alkoholos italt is fogyasztottak, nagyobb valószínűséggel volt magasabb a vérnyomásuk a nem ivókhoz képest.

A szakemberek elmondták, hogy az alkoholnak nem találták jótékony hatását azoknál, akik csupán kis mennyiségben fogyasztják, azokhoz képest, akik egyáltalán nem élnek vele. Kiemelték, hogy az egy-egy pohár alkohol elfogyasztásával járó vérnyomásemelkedés nem hasonlítható össze azzal, amit a rendszeres alkoholizálás produkál, hiszen a vérnyomás arányosan növekszik általa.

Így vizsgálták az alkoholos italok hatását a vérnyomásra

Az elemzés több mint 19 ezer felnőtt adatait tartalmazta az Egyesült Államokból, Koreából és Japánból. Az alkoholfogyasztást az elfogyasztott alkohol grammjaira alapozták, nem pedig az italok számára. Ezzel a módszerrel a mérések működőképesek voltak az eltérő típusú italokkal, és a standard italméretekkel is, amik országonként változnak. Miután az összes résztvevő adatait több mint öt éven keresztül áttekintették, a kutatók megállapították, hogy leginkább a résztvevők vérnyomása emelkedett.

Napi egy alkoholos ital fogyasztásától is magasabb lehet a vérnyomásunk / Kép forrása: Unsplash
Napi egy alkoholos ital fogyasztásától is magasabb lehet a vérnyomásunk / Kép forrása: Unsplash

Ez azért jelent problémát, mert a magas vérnyomást ,,csendes gyilkosnak” is nevezik, ugyanis növelheti a szívroham, a stroke és a krónikus vesebetegség kialakulásának kockázatát is. Mindezek ellenére a kutatók kijelentették, hogy

Az alkohol biztosan nem az egyetlen oka a vérnyomás emelkedésének, azonban eredményeink megerősítik, hogy jelentős mértékben hozzájárul, ekképp az alkoholfogyasztás korlátozása javasolt, és még jobb, ha teljesen elkerüljük.

Forrás: CBS News.

Nyitókép forrása: Getty Images