Alkohollal a karácsonyi stressz ellen: hatékony megküzdés vagy önbecsapás?

2021. 12. 25.

Sajnálatos módon a magyar kultúra egyik jellegzetes tulajdonsága az alkoholfogyasztás. Gondoljunk csak arra, hogy – más országokkal ellentétben – még némelyik nemzeti szimbólumunk is ezzel áll összefüggésben, ilyen például a Tokaji aszú, vagy a külföldiek által rettegett pálinka. Az ünnep apropóján körbejártuk az alkoholfogyasztás erre az időszakra jellemző tulajdonságait, a családi tradícióktól az össztársadalmi méretekig.

Az ismert toxikológus, Dr. Zacher Gábor egy 2019-es interjú során beszélt arról, hogy Magyarországon körülbelül nyolcszázezer ember alkoholbeteg, azaz minden családra jut legalább egy alkoholista. A sokkoló adatot továbbiakkal toldotta meg: ez tiszta szeszben kifejezve átlagosan 14 liter alkoholt jelent egy főre levetítve egy évben, a legszomorúbb pedig az, hogy évente harmincezren halnak meg valamiféle, alkoholhoz köthető megbetegedésben. Ugyan a fenti adatok egy évnyi időtartamra vonatkoznak, köztudott, hogy az év vége felé, különösen karácsonykor és szilveszterkor kimutathatóan megnő az alkoholfogyasztás mennyisége. 

Alkohollal a stressz ellen

Karácsony alatt minimum három napot szeretteinkkel töltünk. Az együtt töltött idő minősége persze családonként változik, ám gyakori, hogy az ünnepek alatt fokozódó stresszt alkohollal igyekszünk tompítani. 

Ez a megküzdési stratégia nem ördögtől való dolog, hiszen bizonyított, hogy az alkohol olyan ingerületátvivő anyagokat szabadít fel az agyban, amik rövid időre kellemes közérzetet okoznak, egyúttal tompítják a negatív érzelmekért felelős transzmitterek felszabadulását. Az alkohol emellett tompa, relaxált állapotot idéz elő, mivel csitítja a központi idegrendszer működését. Emellett magabiztosságot is ad, illetve segíti az elalvást, ám ne legyenek kétségeink: alvásunk összességében felületesebb lesz alkohollal, mint anélkül. 

alkohol, karácsony
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Ugyanakkor érdemes tisztában lennünk azzal, hogy az alkohol csak átmeneti megoldást nyújt a stresszkezelésre, hiszen hatása ugyanolyan gyorsan elillan, mint ahogy megérkezik. Emellett persze egészségkárosító hatása sem elhanyagolható, hiszen nem tesz jót a szív- és érrendszer működésének, nem utolsó sorban májkárosító hatása is jelentős. Az alkohol és a rák kapcsolatáról általában kevés szó esik a magyar közvéleményben, viszont egy 2016-os kutatás eredményei szerint (nem meglepő módon) a májrák bizonyos fajtáinak kialakulására dupla annyi esély van azoknál, akik nagy mennyiségben fogyasztanak alkoholt. Hosszú távon nemcsak fizikailag fejtheti ki pusztító hatását, hiszen a stresszoldás e formája függőséghez, emellett szorongás és depresszió kialakulásához is vezethet. 

Alkohol helyett testmozgás és meditáció

Alkoholfogyasztás helyett érdemes más megküzdési stratégiák után néznünk, hiszen az sem megoldás, hogy nem teszünk semmit a felhalmozódott szorongással. A napokon keresztül tartó evés-ivás után érdemes lehet valamiféle testmozgást végeznünk. Ez lehet akár fél óra futás, vagy szobabiciklizés, de az is működhet, ha elvisszük a kutyánkat sétálni. A mozgás hatására boldogsághormonok, például dopamin és endorfin termelődnek az agyban, így könnyebben jutunk túl a felgyülemlett indulatokon. Ha a testmozgást nem nekünk találták ki, érdemes lehet meditációban feldolgozni a negatív történéseket. Ha egyedül nem szívesen vágnánk neki a belső utazásnak, az interneten rengeteg olyan videót, hanganyagot találhatunk, amelyek segítségével irányított módon tudjuk elengedni a problémáinkat. 

jóga, karácsony, pihenés
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Szintén hasznos módszer, ha papírra vetjük, mi bánt minket. A papírt persze nem kell megmutatnunk senkinek, ám a kutatások szerint az is könnyít az ember lelkén, ha fizikai formába (jelen esetben szavakba) önti sérelmeit. Hasonló hatása van az olyan kreatív tevékenységeknek, mint például a sütés, amely során lényegében lecsapoljuk a bennünk felgyülemlett stresszt és ehelyett alkotásba „fojtjuk” azt. Végső soron, ha úgy érezzük, nem boldogulunk a felgyülemlett gondolatainkkal, érzelmeinkkel, érdemes szakember segítségét kérni az alkoholfogyasztás helyett. Karácsonyi időszakban is a nap 24 órájában elérhető a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgáltatások Szövetsége (LESZ), ahol szakemberek támogatják a betelefonálókat.

A felsorolt lehetőségek segítségünkre lehetnek abban, hogy az alkohol helyett más megküzdési stratégiákat próbáljunk ki az ünnepek alatt, vagy épp a későbbiek folyamán. Így ahelyett, hogy erősítenénk a bevezetőben ismertetett statisztikát, mi lehetünk a büszke (és sajnos ritka) kivételek. 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix