Barion Pixel A túlsúlyosak agya másképp működhet – Legalábbis ami az étvágyat szabályzó központot illeti – Coloré

A túlsúlyosak agya másképp működhet – Legalábbis ami az étvágyat szabályzó központot illeti

2023. 08. 11.

A kutatók megállapították, hogy a túlsúly nemcsak az általános egészségre van hatással, hanem az agy szerkezetére is.

A túlsúly rendkívül gyakori probléma: Magyarországon a felnőtt lakosság 64%-át érinti. Most egy tanulmány rámutatott arra, hogy a túlsúly nemcsak a vérnyomásra és a vércukorszintre hat, hanem az agyra is.

A kutatók szerint számos tényező befolyásolja, hogy az emberek mennyit és mit esznek, többek között a genetika, a hormonszabályozás és a környezet is, amelyben élnek. Az azonban nem teljesen világos, hogy mi történik az agyban, ami azt jelzi, hogy éhesek vagy jóllakottak vagyunk. Azzal régóta tisztában vannak, hogy a hipotalamusznak fontos szerepe van abban, hogy mennyit eszünk, ám több információ sokáig nem állt rendelkezésre. Ennek oka, hogy a hipotalamusz rendkívül kicsi, így még MRI vizsgálatok által is nehezen lehet hozzáférni.

A túlsúly és az agyi változások

A kutatók most egy algoritmus segítségével vizsgálták a kérdést, és 1351 fiatal felnőttet vizsgáltak, akiknek különböző BMI-értékeik voltak, azaz volt köztük sovány, normál testalkatú, túlsúlyos, valamint elhízott is. Az eredmények azt mutatták, hogy a hipotalamusz térfogata jóval nagyobb volt a túlsúlyosak és az elhízottak esetében.

A különbségek a hipotalamusz azon alrégióiban voltak a legszembetűnőbbek, amelyek az éhség és a jóllakottság egyensúlyát biztosító hormonok felszabadításán keresztül az étvágyat szabályozzák. Bár az eredmény pontos jelentősége nem világos, az egyik magyarázat szerint a változás a gyulladással függ össze – vélik a kutatók.

Korábbi állatkísérletek kimutatták, hogy a magas zsírtartalmú étrend gyulladást okozhat a hipotalamuszban, ami viszont inzulinrezisztenciát és elhízást idéz elő. Egerek esetében például már három nap zsírban gazdag étrend is elég ahhoz, hogy ez a gyulladás kialakuljon.

A magas zsírtartalmú étrend és a túlsúly más kapcsolatban is lehet egymással, mint gondolták / Kép forrása: Doucefleur / Getty Images
A magas zsírtartalmú étrend és a túlsúly más kapcsolatban is lehet egymással, mint gondolták / Kép forrása: Doucefleur / Getty Images

Más vizsgálatok arra derítettek fényt, hogy ez a gyulladás megemelheti azt a küszöböt, amelynél az állatok jóllaknak, azaz a szokásosnál több ételt kell enniük ahhoz, hogy jóllakottnak érezzék magukat. Egyelőre feltételezik csupán, hogy az egereknél tapasztaltak az emberekre is érvényesek, de ha így van, sok mindent megtudnának a táplálkozásról. Idővel ugyanis ez megváltoztatná azt a képességünket, hogy meg tudjuk mondani, mikor ettünk eleget, és azt, hogy a szervezetünk hogyan dolgozza fel a vércukorszintet, ami idővel a súlyunk növekedéséhez vezethet.

Annak megerősítésére, hogy a hipotalamusz megnövekedett térfogata a túlsúly következménye-e, vagy a nagyobb hipotalamuszokkal rendelkező emberek eleve hajlamosak arra, hogy többet egyenek még további kutatásokra van szükség.

Forrás: Independent.

Nyitókép forrása: Getty Images

/egeszseg/test-es-lelek/a-tulsulyosak-agya/