A mosolyod tökéletesen árulkodik a hangulatodról

2021. 04. 24.

Mosolyból is sok létezik, ahogy hangulatból is, ráadásul ezek jobban össze is függnek, mint azt elsőre gondolnánk.

Hiába próbálsz hatalmas vigyort erőltetni az arcodra, mikor épp kellemetlenül érzed magad, és feleslegesen mosolyogsz, mikor dühös vagy, hiszen a szád kifejezései mindent elárulnak rólad. Mármint persze azoknak, akik tudják, melyik mosoly mit jelent.

Három fajta mosoly létezik, és attól függ, melyik hova sorolható, hogy melyik izomcsoport mozog az arcodon.

A jutalmazási mosolynál a szemöldököd megemelkedik a szád pedig szélesre húzódik. Ilyenkor örülsz valaminek, boldoggá tett valami, amit kaptál vagy elértél.

A hovatartozási mosoly az a változat, mikor a fogaidat nem mutatod meg, de még szélesebbre szalad a szád, csukva. Ilyenkor toleranciát, elfogadást, kötődést, valaminek az elismerését érzed.

A harmadik csoport a dominancia mosoly, ilyenkor nem szimmetrikus a mosolyod, hanem az egyik irányba húzod a szádat, a szemöldököd és az arccsontod megemelkedik. Ilyenkor nyeregben érzed magad.

Mosoly
Kép forrása: Freepik

A három csoporton belül vannak még alfajok is, például a hovatartozási csoportba tartozik a flörtölés kifejezése, ami egy Mona Lisa szájtartáshoz hasonló, zárt ajkas változat, mikor kissé szégyenkezve, leengedett szemekkel néz az ember.

Ha azt szeretnéd eldönteni valakiről, hogy teljesen őszinte-e a mosolya, akkor csak figyeld meg a szemeit, ugyanis ha ráncolódik a szeme körül a bőr, akkor kontrolálhatlanul boldog, nem tudja elrejteni, azaz teljesen őszinte. Amennyiben csak a szája mozog, gyanús, hogy nem örül annak, amit hall, csak kényszerből mosolyog.

Ha inkább grimaszt látsz beszélgetőpartnered arcán, azaz lefelé és felfelé is hajlik a szája, akkor inkább szánakozást fejez ki, mint örömet, ha pedig felemelkedik az arccsontja, de a szája lefelé görbül, épp megpróbálja elnyomni, hogy nagyon kell mosolyognia.

Borítókép forrása: Freepik