Barion Pixel Gusztustalan vagy romantikus, esetleg mindkettő? – A csókolózás lélektana – Coloré

Gusztustalan vagy romantikus, esetleg mindkettő? – A csókolózás lélektana

2022. 06. 28.

Mindenki tudja, hogy a csókolózás jó. Annyi mindentől undorodunk a világban, ettől valahogy mégsem, pedig ha jobban belegondolunk, okunk bőven lenne rá! Miért szeretjük ennyire megcsókolni a másikat? Azon túl, hogy a lelkünknek jó, a testünkre vajon milyen hatással van?

A csókolózás az egyik első olyan dolog, amiről az ember lánya fantáziál, amikor feltűnik neki, hogy fiúk is léteznek a világon. Természetesen a romantikus filmek és sorozatok is tesznek róla, hogy megértsük ennek a fontosságát, de nem jellemző, hogy a mozik részleteznék, hogy mi a jó ebben, csak sejteni véljük, hogy okkal történik a vásznon az, ami. A mesék is azt sugallják, hogy egy csókot világrengető élménynek képzeljünk – emlékezzünk csak rá, hány herceg ébresztette fel egyetlen csókjával a halottnak hitt hercegnőt!

Koncz Zsuzsa ,Csók nélkül képtelenség című dalában sem leljük a pontos választ a kérdésre. A szövegíró, Bródy János a filmekhez hasonlóan csupán ,,sokat sejtet”:

 ,,Tisztában van majd' mindenki azzal,
 Hogy mennyi mindent jelenthet egy csók,
 De slágerszövegírók nagyon tudják, hajajaj,
 Hogy részletezni illetlen dolog”. 

A csókolózás háttere

Még ha illetlen is, én részletezni fogom: az első élményem után nem értettem, hogy ez miért olyan jó, aztán ahogy telt az idő, úgy kiderült, hogy lehet ezt jól is csinálni. Azt a sok-sok pozitív érzést, amit egy csók ad, nem tudom összeegyeztetni azzal az oldalammal, ami mindentől undorodik, még a saját nyálától is, nemhogy a másétól! Biztosan sokan vannak ezzel így, mivel azonban rengeteg pozitív hatása van úgy lelkileg, mint fizikailag, az ember valahogy „szemet huny” az ilyesmi felett.

Mindenki ismeri a csókot megelőző pár másodpercet, aminek szintén jelentősége van
Mindenki ismeri a csókot megelőző pár másodpercet, aminek szintén jelentősége van / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Egy 2015-ös tanulmány 168 különböző kultúrát hasonlított össze csókolózási szokások alapján, és meglepő eredményre jutottak: a vizsgált kultúrák csupán 46%-a tartja romantikusnak a csókolózást. Ugyan az amerikai filmek gondoskodnak arról, hogy példát mutassanak csókolózás terén, mégis leginkább a Közép-Keleten és az Ázsiában élők szeretik művelni a vonzódás kimutatásának ezt a formáját.

Miért jó a testnek?

A philema, azaz a csók görög eredetű szó, ami földi szeretetet jelent. Ugyan az angol nyelv nem különbözteti meg a puszit és a csókot, szerencsére a magyarban van különbség, és a görögökhöz igazodva tény, hogy akár egyiket, akár másikat adjuk, szeretetünket fejezzük ki a másik felé.

Az első, amit egy csók kezdetén érzékelünk, az az ajkak érintkezése. Mivel ez a terület rengeteg idegvégződéssel bír és a bőr is itt a legvékonyabb, ez az egyik legintenzívebb erogén zóna. Nem meglepő hát, hogy a száj finom érintése kellemes érzést okoz. Ugyanez a helyzet a nyelvvel is: idegvégződései révén rendkívül erősen érzékeli a kiszámíthatatlan, finom ingereket, így csodás érzéseket generálva az agyunkban.

Természetesen ezt is lehet evolúciós szemszögből vizsgálni: a csókolózás által nemcsak maga a csók, hanem a partner ,,milyensége” is kategorizálható. Egy rossz csókkal rögtön elhelyezzük a másikat egy képzeletbeli polcra, és azonnal tudjuk, hogy lesz-e még közünk egymáshoz. Az evolúció-kutatók úgy magyarázzák a jelenséget, hogy csók közben megkóstoljuk a másikat, és minden, belőle kiáramló kémiai ,,adatot” érzékelünk, mely alapján kiválasztjuk a nekünk való partnert. Szakemberek azt figyelték meg, hogy a menstruáló nők még érzékenyebbek ezekre az információkra, így ekkortájt fontosabb is számukra a csók, mint a hónap egyéb napjain.

,,Tisztában van majd mindenki azzal, hogy mennyi mindent jelenthet egy csók"
,,Tisztában van majd mindenki azzal, hogy mennyi mindent jelenthet egy csók” / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A szájban lévő baktériumok a csókolózás révén cserélődnek, ami meglepő módon egészségmegőrző hatással bír. Egy hosszabb csók alatt nagyjából 80 millió baktérium cserél gazdát, melyet immunrendszerünk megismer, majd később ha szükséges, fel tud lépni ellene.

Egyfajta arctorna is a gyakori csókolózás, ugyanis olyan izmokat mozgat meg, amiket máskor kevésbé használunk, úgyhogy ha gyakran műveljük a szerelem kifejezésének ezt a formáját, arcunk is feszesebb és simább lehet.

Csók során általában felhevülünk, mely által a vérerek kitágulnak, így a vérnyomásunk ahelyett, hogy az egekbe szökne az izgalomtól, csökken! A tágult erek ráadásul a fejfájós- és menstruációs görcsök enyhítésében is segítségünkre vannak, úgyhogy kár kerülni a csókot azokon a napokon!

Na és a léleknek?

A lelki pozitívumok listája nem lesz ennyire hosszú, ám nem azért, mert kevesebb van belőle, hanem azért, mert egy csók minden helyzetben mást jelent. Jelezheti egy nehéz nap végét, egy ,,igen” megerősítését, egy régi szerelem fellobbanását is. A legfontosabb érzés, amit ad, az az összetartozás: mindegy, hogy csak arra a pár percre vagy arra az éjszakára, pár évre vagy egy életre, a kapott és adott csókokra mindig emlékszik az ember, hiszen jelentőségük van.

A görögök ,,földi szeretetnek" hívják a csókolózást
A görögök ,,földi szeretetnek” hívják a csókolózást / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Az ajkak és a nyelv a központi idegrendszerrel és a test több részével is összeköttetésben vannak, így a nemcsak fizikai, hanem érzelmi választ is ad egy hosszú csók. A másikat közel érezzük magunkhoz, boldogok vagyunk és folytatni szeretnénk, ami gyakorta vezet euforikus érzésekhez. Ez főleg az oxitocin, a dopamin és a szerotonin felszabadulásának köszönhető.

Tudjuk jól, hogy a csók a vonzódás jele, ezért magabiztosabbnak érezhetjük magunkat, ha ,,olvasni tudunk” egy csókból, és kiderül belőle, hogy tetszünk a másik félnek, vagy éppen szeret bennünket. Ha elmélyülünk benne, megszűnik a világ, kitörlődnek a fejünkből a gondolatok. Csak mi vagyunk ott, és akkor, abban a pillanatban semmi más nem fontos, és nem is létezik. Egy nehéz nap végén egy pár perces csókkal újra erőre kaphatunk, hiszen rengeteg mindent megmozgat a testünkben és lelkünkben egyaránt.

A csókolózás általában pozitív nyomot hagy a felekben: a lelket és a testet is karban tartja, nem érdemes hát csupán vágyni rá: ha kapcsolatunkban elfeledetté vált ez az intim közelség, élesszük fel bátran, mert mindkét fél csak profitálhat belőle!