Barion Pixel 5 sztár, aki vállalja bipoláris zavarát – Coloré

5 sztár, aki vállalja bipoláris zavarát

2024. 03. 27.

A bipoláris zavar éppúgy érinti a sztárokat, mint a civileket, és a sztárok azzal, hogy kiállnak állapotukkal, sokat segítenek névtelen sorstársaiknak.

A bipoláris zavar olyan mentális állapot, amelyet hangulati ingadozások jellemeznek. Ennek értelmében az érintett személy abnormálisan boldog, szomorú vagy éppen energikus. Igencsak gyakori betegség, ugyanis az amerikaiak három százalékát érinti, így korántsem csak a sztárok esnek ebbe a körbe.

Bipoláris zavarral küzdő sztárok

Bár sok civilt érint, a sztárok esetében különösen fontos, hogy beszéljenek az állapotról, ugyanis ezzel erőt adnak azoknak, akik csendben, magányukban küzdenek.

Mariah Carey

Az énekesnőnél 2001-ben diagnosztizálták a bipoláris zavar jelenlétét. Elmondása szerint számos szakmai és személyes problémát rosszul kezelt, ekkor fordult orvoshoz. Mint mondta, a fő gyógyír számára az volt, hogy pozitív emberekkel vette körbe magát, és azt csinálta, amit szeretett: dalokat írt.

Mel Gibson

A színész 2008-ban állt ki a világ elé bipoláris zavarával. Azt nem tudni, hogy a mindennapokban mennyire tör utat magának az állapot, csupán egy 2006-os ittas vezetés árulkodik arról, hogy néha elveszíti maga felett a kontrolt, ugyanakkor 2012-ben, amikor családon belüli erőszak vádjában bűnösnek vallotta magát, vélhetően elismerte, hogy jobban befolyásolja a bipoláris zavar az életét, mint gondolná.

A színésznél komoly hangulatingadozásokat okoz a bipoláris zavar / Kép forrása: Getty Images
A színésznél komoly hangulatingadozásokat okoz a bipoláris zavar / Kép forrása: Getty Images

Catherine Zeta-Jones

A színésznő akkor tapasztalta a bipoláris zavar tüneteit, amikor férjét, Michael Douglas-t nyelvrákkal diagnosztizálták. A daganatos betegség nemcsak azt emészti fel, aki érintett, hanem a családot is, és láthatóan a színésznő is nehezen viselte, hogy férje az életéért harcol. Szerencsére azonban azóta elmúlt a veszély, és boldogan élnek.

Jean-Claude Van Damme

A belga származású színésznél 1998-ban állapították meg a problémát. Mint mondta, gyógyszereket szed a hangulatingadozásaira, amelyekkel gyerekkora óta küzdött, ám akkor még nem lehetett tudni, hogy mire vezethető vissza a probléma.

A belga színész gyerekkora óta tapasztalja a bipoláris zavar tüneteit / Kép forrása: Richard Bord / Getty Images
A belga színész gyerekkora óta tapasztalja a bipoláris zavar tüneteit / Kép forrása: Richard Bord / Getty Images

Selena Gomez

Az egykori Disney-sztár maga jött rá, hogy bipoláris zavara van, és orvosai is megerősítették a sejtéseit. Mint mondta, hatalmas teher esett le a válláról, amikor megtudta, hogy valóban valami baja van, és már nincs is megijedve attól, hogy mivel kell szembenéznie. Selena Gomez minden egészségi problémájáról beszél, ezzel segítve sorstársait. Így volt ez 2014-ben, amikor is lupusszal diagnosztizálták.

Forrás: Everyday Health.

Nyitókép forrása: Getty