Barion Pixel 4+1 tévhit a változókorról, amit ideje magunk mögött hagyni – Coloré

4+1 tévhit a változókorról, amit ideje magunk mögött hagyni

2023. 01. 03.

Mindannyian tudjuk, hogy a változókor nem átok, hanem az élet természetes velejárója.

Kit előbb, kit utóbb ér utol a változókor, de azzal tisztában vagyunk, hogy elkerülni nem lehet és nem is érdemes, hiszen ez is az öregedés része. A számos tévhit miatt azonban mindannyian nagy félelemmel állunk hozzá. Szinte belénk sulykolták, hogy a menopauza során leginkább csak az idősebb korúaknál jelentkezhetnek a tünetek, és azok csak és kizárólag hormonnal enyhíthetők, kezelhetők. Szerencsére ez koránt sincs így. Hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba, összegyűjtöttünk néhány jól ismert tévhitet a változókorral kapcsolatban, amit ideje magunk mögött hagyni és a valós tényekre hagyatkozni:

1. Törvényszerűen 50 éves korban kezdődik a menopauza

Átlagosan ugyan valóban 50 körül tapasztalhatjuk az első tüneteket, ám nincs kőbe vésve, hogy az mindenkinél ugyanakkor történik. Valakinél előfordulhat, hogy csak 60 évesen következik be, míg extrém esetekben akár már 35 év körüli korban is beállhat a menopauza. Ebben olyan dolgok játszhatnak szerepet, mint az egészségi állapotunk, az életmódunk – hogyan étkezünk, mozgunk-e rendszeresen – vagy hogy hány petesejttel születtünk.

2. Minden napunkat tönkreteszik a hőhullámok

Ez is egy olyan tévhit, aminek nem szabad bedőlni, méghozzá azért, mert a panasz valójában nem mindenkit érint: a nők viszonylag kis százalékánál fordul elő kifejezetten súlyos formában. Azoknak sem kell kétségbeesni, akiknél a változókor egyik tüneteként mégis jelentkezett: rendszeres testmozgással, illetve számos természetes módszerrel segíthetünk a kellemetlen tünet enyhítésében.

3. Viszlát libidó, viszlát szex!

Csak azért, mert a változókorba lépünk, még nem kell végleg búcsút vennünk a szextől és a libidónktól. A nemi vágy csökkenése ugyanis nem mindig ennek a következménye. Ha a libidó csökken is, az inkább átmeneti, illetve többnyire hormonális változások okozzák a nagyobb problémákat, amelyek hüvelyszárazságot és hangulatingadozást eredményeznek.

4. Biztosan elhízunk

Csak azért, mert átlépünk egy másik életszakaszba, még nem törvényszerű, hogy el fogunk hízni. Tény, hogy a menstruáció megszűnésével lelassul a testünk anyagcseréje, ám ezzel együtt a szervezet energiaszükséglete is csökken. Akárcsak a hőhullámok vagy a libidó esetében, a rendszeres testmozgás és az egészséges étkezés segít megtartani a normális testsúlyunkat, sőt, még a fogyás is lehetséges.

5. Csak hormonnal kezelhető a menopauza

Igaz, hogy a változókorral járó hormonális változások több hiánytünetet is előidézhetnek a testben, ám nem feltétlenül kell ezeket csak és kizárólag hormonokkal enyhíteni. Számos alternatíva áll ma már a rendelkezésünkre. Ezek közül a gyógynövények vagy a gyógynövények hasznos anyagait tartalmazó termékek használata is segíthet. Hüvelyszárazság hormonmentes kezelésére alkalmas lehet a hialuronsav (hidratálja a hüvelyt és segít megőrizni a rugalmasságát), az aloe vera (javítja a szövetek hajszálereiben a véráramlást és elősegíti a sebgyógyulást), a körömvirág (gyulladáscsökkentő, érképződést serkentő hatású gyógynövény, segíti a bőr-, hám- és nyálkahártya-sérülések gyógyulását). A testi tünetek vagy a hangulatingadozás enyhítésére pedig már vizsgálatokkal is alátámasztott a népi gyógyászatból régóta ismert Cimicifuga, vagy poloskavész és a lélek napsugaraként is emlegetett orbáncfű jótékony tünetcsökkentő hatása. Az ezen összetevőket tartalmazó, lehetőleg ellenőrzött minőségű készítményeket bátran használhatjuk, és meg fogunk lepődni, mennyi mindenre nyújtanak segítséget.

Kép forrása: Remifemin.hu