Barion Pixel Zserbó galette – Isteni francia falatkák szigorúan magyar töltelékkel! – Coloré

Zserbó galette – Isteni francia falatkák szigorúan magyar töltelékkel!

2023. 02. 26.

A zserbót a legtöbben szeretjük, legyen szó süteményről, zserbógolyóról, illetve csokis vagy fagyis változatról. Ez a zserbó galette valami újat mutat, és milyen jól teszi!

A zserbó galette alapja – nem meglepő módon – a francia galette nevű sütemény egy változata. A szó eredete a gale – lapos – kifejezésre nyúlik vissza, hiszen valóban palacsinta-szerű lapos sütemény volt eredetileg. Ma már számtalan verziója létezik, így a gyümölcsös is, de tésztája lehet édes és sós is. Bár leveles tésztából is készíthető, sokan linzerhez hasonlót állítanak össze, de akár kelt tésztás verziót is kóstolhatunk.

Hozzávalók:

  • 30 dkg fehér tönkölyliszt
  • egy csipet só
  • 10 dkg pirított nádcukor
  • 1 csapott kávéskanál vaníliaőrlemény (vagy egy csomag vaníliás cukor)
  • 20 dkg vaj
  • 1 kisebb tojás

A töltelékhez:

  • 15 dkg darált dió
  • 75 gramm darált nádcukor
  • 110 gramm baracklekvár
  • 10 dkg jó minőségű étcsokoládé
  • 50 ml habtejszín

Így készül a zserbó galette:

Elsőként a lisztet összekeverem a porcukorral, a vaníliával és a sóval. A hideg vajat darabokra vágom, és gyors mozdulatokkal belemorzsolom. A tésztakezdeményt összegyúrom a tojással, és egy órára a hűtőbe teszem. Míg hűl, a töltelékhez a darált diót összekeverem a porcukorral és a lekvárral.

Egy óra elteltével a tésztát enyhén lisztezett felületen nagyjából 3 milliméter vastagra nyújtom, és 5 cm-es korongokat szúrok belőle. Mindegyiknek a közepére egy-egy teáskanálnyit teszek a töltelékből, majd félkörbe hajtom a tésztadarabkákat, és összenyomkodom a széleiket, hogy a töltelék ne tudjon kifolyni.

170 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe teszem a sütőpapírra helyezett süteményeket, 11-12 percig sütöm őket, majd kiveszem a tepsit és hagyom, hogy teljesen kihűljenek.

A csokoládét vízgőz felett felolvasztom, összekeverem a szobahőmérsékletű – vagy valamelyest felmelegített – tejszínnel, nyomózsákba öntöm, és becsíkozom vele a zserbó galette-eket.

Ebből a mennyiségből nagyjából 25-30 süteményünk lesz.

Nyitókép forrása: Hadarik Rita