A zserbót a legtöbben szeretjük, legyen szó süteményről, zserbógolyóról, illetve csokis vagy fagyis változatról. Ez a zserbó galette valami újat mutat, és milyen jól teszi!
A zserbó galette alapja – nem meglepő módon – a francia galette nevű sütemény egy változata. A szó eredete a gale – lapos – kifejezésre nyúlik vissza, hiszen valóban palacsinta-szerű lapos sütemény volt eredetileg. Ma már számtalan verziója létezik, így a gyümölcsös is, de tésztája lehet édes és sós is. Bár leveles tésztából is készíthető, sokan linzerhez hasonlót állítanak össze, de akár kelt tésztás verziót is kóstolhatunk.
Hozzávalók:
- 30 dkg fehér tönkölyliszt
- egy csipet só
- 10 dkg pirított nádcukor
- 1 csapott kávéskanál vaníliaőrlemény (vagy egy csomag vaníliás cukor)
- 20 dkg vaj
- 1 kisebb tojás
A töltelékhez:
- 15 dkg darált dió
- 75 gramm darált nádcukor
- 110 gramm baracklekvár
- 10 dkg jó minőségű étcsokoládé
- 50 ml habtejszín
Így készül a zserbó galette:
Elsőként a lisztet összekeverem a porcukorral, a vaníliával és a sóval. A hideg vajat darabokra vágom, és gyors mozdulatokkal belemorzsolom. A tésztakezdeményt összegyúrom a tojással, és egy órára a hűtőbe teszem. Míg hűl, a töltelékhez a darált diót összekeverem a porcukorral és a lekvárral.
Egy óra elteltével a tésztát enyhén lisztezett felületen nagyjából 3 milliméter vastagra nyújtom, és 5 cm-es korongokat szúrok belőle. Mindegyiknek a közepére egy-egy teáskanálnyit teszek a töltelékből, majd félkörbe hajtom a tésztadarabkákat, és összenyomkodom a széleiket, hogy a töltelék ne tudjon kifolyni.
170 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe teszem a sütőpapírra helyezett süteményeket, 11-12 percig sütöm őket, majd kiveszem a tepsit és hagyom, hogy teljesen kihűljenek.
A csokoládét vízgőz felett felolvasztom, összekeverem a szobahőmérsékletű – vagy valamelyest felmelegített – tejszínnel, nyomózsákba öntöm, és becsíkozom vele a zserbó galette-eket.
Ebből a mennyiségből nagyjából 25-30 süteményünk lesz.
Nyitókép forrása: Hadarik Rita