Ha vendégek jönnek, sokszor nehéz megtalálni a megfelelő vendégváró falatokat. Gyűjtésünkben gondoltunk az édesszájúakra, és azokra is, akik a sósat szeretik!
Ha barátok, ismerősök vagy rokonok jönnek, illik készülni vendégváró falatokkal, ám nincs könnyű dolgunk, különösen akkor, ha valami különlegessel szeretnénk meglepni őket
Vendégváró falatok, amiknek garantáltan elkérik a receptjét
Az alábbiakban olyan recepteket gyűjtöttünk össze, amik között van édes és sós is. Szerepet kapnak zöldségek, gyümölcsök és egy igencsak ízletes fűszernövény is, amelynek segítségével igazi különlegességgel lephetjük meg a vendégeket!
Almáspite-golyók
Alma egész évben kapható, így járjunk bármely hónapban, könnyedén elkészíthetjük ezt a finomságot. Szinte lehetetlen leállni vele, úgyhogy érdemes egyből dupla adaggal készülni!
Hozzávalók:
- 2 nagyobb alma (édesebb fajta)
- 2 evőkanál citromlé
- 1 csapott kávéskanál fahéj
- 80 gramm cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- kb. 20 dkg darált keksz
Elkészítés:
Az almákat megmosom, meghámozom, gerezdekre vágom, és nagylyukú reszelőn lereszelem. Az almareszeléket lábasba teszem, megöntözöm a két evőkanál citromlével, fűszerezem a fahéjjal, és alacsony lángon, sokszor kevergetve főzöm nagyjából 5 percig. Fontos a kevergetés, hogy le ne égjen! Ha elfőtte a levét, és már inkább szósz jellegű, elzárom a lángot, és belekeverem a cukrot. Érdemes nem belezuttyantani az egészet, hanem finoman adagolni, és kóstolni, nehogy túl édes legyen (plane, ha édes kekszet használunk!). Hagyom kihűlni, és elkezdem adagolni a darált kekszet. Addig keverem, míg gyúrható masszát nem kapok. Én nem bánom, ha pont annyira lágy, hogy golyót formázhassak belőle, mert olyan jó a puha kis labdácskába harapni! Kell maradnia darált keksznek, ebbe hempergetem a nagyjából dióméretű labdacsokat. Szerencsére rögtön fogyasztható!
Málnás-kókuszos bonbon, a vegán finomság
Ez a vegán desszert nem tartalmaz állati eredetű hozzávalókat, és garantáltan ízlik mindenkinek!
Hozzávalók:
- 120 gramm kókuszzsír + 2 lapos teáskanál
- 120 gramm holland kakaópor
- 25 dkg kókuszreszelék
- 40 gramm málna + 5 darab málna félbevágva
- 1-2 evőkanál növényi tej
- 3+1 evőkanál juharszirup (nem vegán módon méz)
- egy csipet só
Elkészítés:
A kisebb lábasban felteszek vizet forrni.
Egy muffinforma 10 likát kibélelem muffinpapírral. Ha a víz gőzölög, ráteszek egy nagyobb lábast, és ebben a gőzben felolvasztom a kókuszzsírt, beleteszem a kakaóport és a 3 evőkanál juharszirupot, majd összekeverem, és addig melegítem, míg folyós és sima nem lesz.
Egy-egy evőkanállal teszek a folyós kakaókrémből a muffinpapírokba, majd beteszem a formákat fagyasztóba 15 percre.
Míg hűlnek, elkészítem a tölteléket. A 40 gramm málnát megmosom, tálba teszem, villával összenyomkodom, hozzáöntöm a kókuszreszeléket, megtoldom a 2 teáskanál kókuszzsírral, 1 evőkanál juharsziruppal és egy csipet sóval, majd egy evőkanál tejjel lazítom. Ha még kell tej adok hozzá még egy evőkanállal, és alaposan elkeverem, hogy kenhető állagú legyen.
Ha letelt a fagyasztási idő, kiveszem a muffinformát, és mindegyik csokira rákanalazok egy kis teáskanálnyi málnás-kókuszos tölteléket, lehetőleg a csoki kellős közepére. Ha megvagyok, rányomok mindegyik tetejére egy félbevágott málnát, és újra a fagyasztóba teszem, ezúttal 5 percre.
Ha letelik az idő, újra felmelegítem a csokit és ismét egy evőkanálnyit rácsorgatok a málna közepére, és hagyom szépen lefolyni. Ha maradnak ki foltok, ,,utópöttyözöm” a csokival.
Ha mindegyik kész, újra visszateszem a fagyasztóba, ezúttal 20 percre, majd fogyasztom. Sajnos szobahőrmérsékeleten nem lehet tartani, mert szétolvad, de hűtőben szépen egyben marad, és fagyasztóban is tartható akár hónapokig.
Citromos zselé
A borítóképen is látható citromos zselé igencsak hívogató a szemnek, hát még a szájnak! Kellemesen hűsít, és rendkívül különleges ízeket hordoz.
Hozzávalók:
- 1,5 dl frissen facsart citromlé (3 citromból jön össze nagyjából ennyi)
- 13 dkg cukor
- 3,5 dl íz
- 2 szál friss kakukkfű
- 6 lap zselatin
Elkészítés:
Egy lábasba 3,5 dl vizet engedek, és hozzáöntöm a citromok kifacsart levét, a kakukkfű letépkedett levélkéit, és a 13 dkg cukrot. (Aki savanykásabban szereti rakjon bele 11 dkg-t). Tűzre teszem, és ahogy melegszik, elkeverem a cukrot.
A zselatinlapokat egyenként egymásra teszem nagyjából 3 dl vízben. Addig áztatom a lapokat, míg meg nem puhulnak. Ez legkésőbb tíz perc elteltével bekövetkezik. Kinyomkodom a zselatint, és a forró citromos vízben elkeverve feloldom.
Egy kisebb tepsit (kb. 18×28 centist) kibélelek folpackkal, és beleöntöm az immáron zselatinos citromos levet. (Erre másik mód, hogy nem bélelem ki folpackkal, hanem simán beleöntöm, és mielőtt kiborítom, meleg vízbe teszem a tepsit.)
Hagyom kihűlni, és hűtőbe téve hagyom teljesen megdermedni. Legjobb egy éjszakát adni neki. Kockákra vágva fogyasztható.
Mascarpone-golyók
Az íze nagyon hasonlít a tiramisùra, így akár így is hívhatnánk, ám mégiscsak a mascarponéra épül ez az édesség, és ez nem is baj, sőt!
Hozzávalók:
- 35 dkg darált háztartási keksz
- 25 dkg mascarpone
- 5 evőkanál kávé
- 5 evőkanál porcukor
- 1 evőkanál rum (vagy 1 teáskanál rumaroma)
- 3-4 evőkanál tej (nem feltétlenül szükséges)
- 1-2 evőkanál holland kakaópor
Elkészítés:
A darált kekszet egy nagyobb tálba öntöm. Hozzáteszem a mascarponét, a kávét, a porcukrot és rumot (vagy rumaromát).
Összedolgozom a hozzávalókat, és tészta-szerűen összegyúrom. E pontnál kellhet pár evőkanál tej, a masszát lazítandó. Ha kész, dió nagyságú gombócokat hengergetek belőle, és meghempergetem őket egy tálkába tett kakaóporban.1-2 órára hűtőbe teszem, és fogyasztható.
Spenótos pogácsa
Nem túlzok, ha azt mondom, hogy ez a pogácsa valami eszement jó. A spenót nem olyan, mint a menzán, főzelék formájában, hanem friss, zsenge, és ezzel a fokhagymával ízesített pogácsával együtt ténylegesen mennyei. Egy hátránya van: csakis frissen jó, de úgy nagyon!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 27,5 dkg liszt
- 12,5 gramm friss élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 dl tej
- 1 kávéskanál só
- 1 tojássárgája
- 50 ml tejföl
- 5 dkg szobahőmérsékletű vaj
A ,,töltelékhez”:
- 10 dkg vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 jó nagy marék friss spenótlevél
A kenéshez:
- 1 felvert tojás
Elkészítés:
A tejet langyosra melegítem, beleteszem a cukrot, belemorzsolom az élesztőt, letakarom, és nagyjából 15-20 perc alatt felfuttatom. A lisztet egy nagyobb tálba szitálom, hozzáadom a sót, a tejfölt, a vajat, a tojássárgáját, majd a felfutott élesztőt, és alaposan összedolgozom. Ha még ragad az ujjamhoz, pici lisztet adok még hozzá. Ha már nem ragad letakarom, és 1 óráig hagyom kelni. Míg kel a tészta, a 10 dkg vajat egy tálba mérem, és a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymát villával eldolgozom a vajban. A spenótleveleket megmosom, konyharuhával vagy papírtörlővel alaposan leitatom róluk a vizet. Eltávolítom a vastag szárakat, és felvágom a leveleket.
Ha eltelt az 1 óra, és megkelt a tészta, lisztezett munkalapon nagyjából 1 centiméter vastagra nyújtom. Egy késsel rákenem a tésztára a vajat úgy, és olyan vastagon, mintha kenyeret kennék.
Ha elfogyott a vaj, rászórom a vajas tésztára a felvágott spenótleveleket.
A tésztát képzeletben három vízszintes sávra osztom. A felső sávot középre, lefelé hajtom, az alsót felfelé középre, majd a kapott rúd bal szélét középre hajtom és végül a jobb szélét ráhajtom az egészre.
Letakarom konyharuhával, és 20 percet kelni hagyom. Húsz perc elteltével megint kinyújtom, és megismétlem a hajtogatást, majd letakarva újabb 20 percig kelesztem, ismét kinyújtom, és ismét hajtogatom, és újra (utoljára) kinyújtom nagyjából 1 cm vastagra. Lisztbe mártott pogácsaszaggatóval kiszaggatom a tésztát és egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem, lekenem egy felvert tojással, és még 20 percet kelesztem a pogácsákat. A sütőt előmelegítem 180 fokra, s ha bemelegedett, közepes magasságba rakom a tepsit és 25 percig sütöm a pogácsákat.
Míg sül az első adag, kiszaggatom a maradék tésztát. A második adagot 20 perc sütőben töltött idő után már érdemes nézni, nehogy túlsüljön!
Nyitókép forrása: Karsa Tímea