A chilis bab rendkívül sok verzióban létezik: van, aki csípősen szereti, de sokan úgy tartják az igazinak, hogy telerakják különböző zöldségekkel. Mi most egy köztes verziót hoztunk, amiben van ebből is, abból is.
Hozzávalók:
- fél dl olaj
- 1 közepes vöröshagyma
- 40 dkg darált hús (marha vagy sertés)
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- őrölt bors
- 50 dkg főtt bab
- 10 dkg csemegekukorica
- 1-2 piros chili paprika
- 1 dl paradicsomlé
Elkészítés:
Elsőként a vöröshagymát megtisztítom, és apróra vágom. Egy közepes méretű lábasban olajat hevítek, rádobom a hagymát és üvegesre párolom. Hozzáadom a darált húst és fehéredésig sütöm. A Keveremkavarom a vegetáriánusoknak is ad ötletet, akik a hús helyett szójagranulátumot is használhatnak. Ezután mehet hozzá a fokhagymanyomón áttört fokhagyma. Ezt nem szabad sokáig melegíteni, különben megég, úgyhogy amint megcsapja az orromat a kellemes aromája, félig felöntöm vízzel a húst. Ízlés szerint sózom, borsozom, és fedő alatt félkészre főzöm.
30-40 perc elteltével hozzáadom a babot, a kukoricát és a chili paprikákat is. Ez utóbbit ki is lehet hagyni, de aki tesz bele, személyre szabottan állítsa be, hogy mennyire tolerálja a csípőset!
Mehet hozzá a paradicsomlé is, és ha túl sűrűnek ítélem meg, teszek még hozzá egy kis vizet is. Ezekkel még főzöm tíz percig, és tálalom. Ez után még a hagymás bab szerelmese, Terence Hill is megnyalná mind a tíz ujját!
Tipp:
Ha túl csípősre sikerül, kenyérrel tehetjük fogyaszthatóbbá, de a chili ellen a tejivás az igazi, titkos fegyver.