A töklecsó bár nyári étel, a fagyasztott töknek hála télen is készíthetünk. Azontúl, hogy mennyei finomság, kiváló vitaminforrás, ráadásul diétás is, úgyhogy év elejére valóban ideális étek!
A lecsó önmagában sokak kedvence, töklecsó formájában pedig egyenesen fenséges! Rendkívül laktató, ráadásul tele van vitaminnal! A paradicsom gazdag C- és K-vitaminban, és a B-vitaminok családjában is bővelkedik. A tök nagy része vízből áll, így egyáltalán nem hizlal, ráadásul megannyi rostot tartalmaz, így emésztésünkre is jó hatása van.
Hozzávalók:
- 10 dkg füstölt császárszalonna
- 1 evőkanál olaj
- 40 dkg gyalult vagy kisebb darabokra vágott tök
- 10 dkg hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 27 dkg paradicsom
- 1 kávéskanál fűszerpaprika
- 120 gramm rizs (használhatunk vadrizs keveréket is)
- só
- víz
Így készül a mennyei töklecsó:
A rizst egy mérőpohárba szórom, majd egy lábasban kétszeres mennyiségű vizet öntök rá. Sózom, alágyújtok, és hagyom főni. Eközben a hagymát megtisztítom és apró kockákra vágom, a paradicsomot pedig vékony szeletekre.
Egy nagyobb lábasba teszem az apróra kockázott szalonnát, és az olajon megpirítom. Szűrővel kiveszem a szalonnapörcöket, majd a felaprított hagyma kerül a helyére. Üvegesre párolom, majd mehet rá a tök is. Kevergetem, amíg a tök áttetsző nem lesz, hozzáadom a paradicsomgerezdeket és a fokhagymanyomón áttört fokhagymát is. Sóval és fűszerpaprikával ízesítem, és addig kevergetem a lecsót, míg a paradicsom levet nem ereszt. (Egy kis vizet teszek alá, ha úgy látom jónak).
Ha minden megpuhult, a rizzsel tálalom a lecsómat, de akár hagyományosan, kenyérrel is finom!
Nyitókép forrása: Hadarik Rita