Barion Pixel Ribizlis túrótorta sülve – Igazi nyári finomság! – Coloré

Ribizlis túrótorta sülve – Igazi nyári finomság!

2023. 08. 08.

Nyáron nem szívesen kapcsoljuk be a sütőt, de ezért a ribizlis túrótortáért megéri!

Vannak klasszikus nyári finomságok, és ezek listájáról a ribizlis túrótorta sem maradhat ki! A benne lévő gyümölcs miatt limitált annak az ideje, hogy mikor készíthetjük el, úgyhogy érdemes nekiállni amíg lehet, mert kellemesen hűsít is a nyári melegben.

A ribizli nemcsak rendkívül ízletes, hanem egészséges is! Több vitamin forrása, így többek közt B-, C-, és P-vitamint is tartalmaz. Kitűnően hidratál, hiszen 85%-a vízből áll, ráadásul kiváló hatással van a vércukorszintre és az érfalakra is, valamint az emésztésünk egészségében is részt vesz.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 15 dkg liszt
  • 70 g zabliszt
  • 140 g vaj
  • 70 g porcukor
  • 1 közepes tojás

A töltelékhez:

  • 25 dkg túró
  • 15 dkg tejföl
  • 3 közepes tojás
  • 50 g vaj
  • 10 dkg világos nádcukor (vagy 1 teáskanál paleo negyedannyi édesítő)
  • 1 citrom leve
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 25 g liszt

A díszítéshez:

  • 1 kis doboz ribizli (vagy málna, eper, egyéb savanykás, bogyós gyümölcs)
  • piros tortazselé

Így készül az isteni ribizlis túrótorta:

Elsőként összekeverem a lisztféléket, majd hozzáadom a porcukrot. Belemorzsolom a hideg, darabokra vágott vajat, ezután pedig a felvert tojást is hozzáadom, majd gyors mozdulatokkal összegyúrom. Ha összeállt a tészta, folpackba csomagolom, és 1 órára hűtőbe teszem.

A ribizlis túrótorta más savanykás gyümölcsből is készíthető, így málnából vagy eperből is / Fotó: Hadarik Rita
A ribizlis túrótorta más savanykás gyümölcsből is készíthető, így málnából vagy eperből is / Fotó: Hadarik Rita

A tésztát egy szilikonos sütőpapíron köralakúra nyújtom úgy, hogy nagyjából 27 centis átmérője legyen. Ha megfelelő a méret, a papírral együtt egy 24 centiméteres piteformába teszem, óvatosan belenyomkodom a tésztát, a széleit pedig levágom. Az alját megszurkálom villával, és 150 fokra melegített, légkeveréses sütőbe teszem. 10 percig sütöm, és miközben sül, a töltelékhez valókat egy nagyobb tálban homogénre keverem.

A masszát az elősütött tésztára öntöm, majd nagyjából további 50 percen át sütöm.

Ha elkészült kiveszem a sütőből, és megvárom, hogy teljesen kihűljön. Ezután rászedem a megmosott ribizliszemeket, és egy fél zacskó piros tortazselével öntöm le.

Hűtőbe teszem, amíg a zselé meg nem dermed, és lehet is fogyasztani!

Nyitókép forrása: Hadarik Rita