Barion Pixel Ribizlis palacsintatorta – A nyári hétvégék sztárja – Coloré

Ribizlis palacsintatorta – A nyári hétvégék sztárja

2023. 07. 02.

A ribizli igazi nyári gyümölcs, amit nem mindenki szereti, pedig savanykássága kiváló kiegészítője az édes ételeknek, így a palacsintának is!

A ribizli önmagában is finom, de palacsintával, fagylalttal, piskótafélékkel vagy pudinggal is kifejezetten kellemes finomság, mert savanykás íze miatt tökéletes összhangot képez az édes ízzel. Természetesen nemcsak emiatt érdemes fogyasztani, hanem azért is, mert a ribizlinek közel 85%-a vízből áll, ráadásul több vitaminfélét is tartalmaz, így B-, C- és P-vitaminokat is. Ez utóbbi valójában nem vitamin, mégis hasznos, ugyanis általa hatékonyabban dolgozik a C-vitamin.

A gyümölcs kiváló hatással van az érfalakra és a vércukorszintre is, és az emésztést is segíti, ezért székrekedés esetén is megoldást jelenthet, de a rákbetegség megelőzésében is hasznunkra válhat.

Hozzávalók:

  • 5 kész palacsinta
  • 3 réteslap
  • 20-30 g olvasztott vaj
  • 30 dkg krémes állagú túró
  • fél citrom reszelt héja
  • 70 g eritrit vagy porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál citromlé

A tejfölös réteghez:

  • 10 dkg kukoricakeményítő
  • 120 ml tejföl
  • 30 g eritrit vagy cukor

Így készül a ribizlis palacsintatorta:

Elsőként fogok egy piteformát, és az alját alaposan átkenem olvasztott vajjal, majd beleteszek egy réteslapot. Átkenem a vajjal, jöhet a következő lap, vajas kenés, majd a harmadik, és ismét kenek.

A túrót kikeverem a cukorral, majd a citrom levével és reszelt héjával ízesítem. A krémmel megtöltöm a palacsintákat, és mielőtt feltekerném őket, pár szem gyümölcsöt szórok rájuk.

A sütőt e pontnál 200 fokra melegítem.

A ribizlis palacsintatorta nemcsak a szemnek vonzó, hanem a testnek is, ugyanis a ribizli rendkívül gazdag C-vitaminban / Fotó: Hadarik Rita
A ribizlis palacsintatorta nemcsak a szemnek vonzó, hanem a testnek is, ugyanis a ribizli rendkívül gazdag C-vitaminban / Fotó: Hadarik Rita

A palacsintákat csiga alakban helyezem a réteslapokra, majd elkészítem a tejfölös réteget. Ehhez a tejfölt csomómentesre keverem a kukoricakeményítővel és az édesítővel, és a süteményre öntöm. A tetejét beszórom friss ribizliszemekkel, a réteslapok lelógó részét pedig átkenem a maradék olvasztott vajjal.

Beteszem a sütőbe, és légkeveréses fokozaton 15-20 perc alatt készre sütöm a palacsintatortát. Megvárom, míg langyosra hűl, és lehet is szeletelni!

Ha éppen nem áll rendelkezésre ribizli, barackkal, málnával és szederrel is isteni finomság!

Nyitókép forrása: Hadarik Rita