Nyáron nem szívesen kapcsoljuk be a sütőt, de ezért a ribizlis túrótortáért megéri!
Vannak klasszikus nyári finomságok, és ezek listájáról a ribizlis túrótorta sem maradhat ki! A benne lévő gyümölcs miatt limitált annak az ideje, hogy mikor készíthetjük el, úgyhogy érdemes nekiállni amíg lehet, mert kellemesen hűsít is a nyári melegben.
A ribizli nemcsak rendkívül ízletes, hanem egészséges is! Több vitamin forrása, így többek közt B-, C-, és P-vitamint is tartalmaz. Kitűnően hidratál, hiszen 85%-a vízből áll, ráadásul kiváló hatással van a vércukorszintre és az érfalakra is, valamint az emésztésünk egészségében is részt vesz.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 15 dkg liszt
- 70 g zabliszt
- 140 g vaj
- 70 g porcukor
- 1 közepes tojás
A töltelékhez:
- 25 dkg túró
- 15 dkg tejföl
- 3 közepes tojás
- 50 g vaj
- 10 dkg világos nádcukor (vagy 1 teáskanál paleo negyedannyi édesítő)
- 1 citrom leve
- 1 csomag vaníliás cukor
- 25 g liszt
A díszítéshez:
- 1 kis doboz ribizli (vagy málna, eper, egyéb savanykás, bogyós gyümölcs)
- piros tortazselé
Így készül az isteni ribizlis túrótorta:
Elsőként összekeverem a lisztféléket, majd hozzáadom a porcukrot. Belemorzsolom a hideg, darabokra vágott vajat, ezután pedig a felvert tojást is hozzáadom, majd gyors mozdulatokkal összegyúrom. Ha összeállt a tészta, folpackba csomagolom, és 1 órára hűtőbe teszem.
A tésztát egy szilikonos sütőpapíron köralakúra nyújtom úgy, hogy nagyjából 27 centis átmérője legyen. Ha megfelelő a méret, a papírral együtt egy 24 centiméteres piteformába teszem, óvatosan belenyomkodom a tésztát, a széleit pedig levágom. Az alját megszurkálom villával, és 150 fokra melegített, légkeveréses sütőbe teszem. 10 percig sütöm, és miközben sül, a töltelékhez valókat egy nagyobb tálban homogénre keverem.
A masszát az elősütött tésztára öntöm, majd nagyjából további 50 percen át sütöm.
Ha elkészült kiveszem a sütőből, és megvárom, hogy teljesen kihűljön. Ezután rászedem a megmosott ribizliszemeket, és egy fél zacskó piros tortazselével öntöm le.
Hűtőbe teszem, amíg a zselé meg nem dermed, és lehet is fogyasztani!
Nyitókép forrása: Hadarik Rita