A Caprese saláta jellemzően mozzarellából, paradicsomból és bazsalikomból készül, ám most rendhagyó módon avokádót használtunk hozzá!
A Capri szigetéről származó Caprese saláta egyfajta gasztronómiai motívum, ami az olasz zászló színeit hivatott képviselni. Ez ebben a változatban sem vész el, ám az avokádó ad neki egy másik zöld árnyalatot is!
Hozzávalók:
- 400 gramm paradicsom
- egy fél érett avokádó
- 100 gramm mozzarella sajt
- 2 teáskanál citromlé
- egy csipet só
- egy csipet frissen tört bors
- 2 evőkanál olívaolaj
- friss bazsalikomlevelek
Így készül ez a különleges, avokádós Caprese saláta
Tegyük a citromlevet egy kis zárható üvegbe, adjuk hozzá a sót, és várjuk meg, amíg a só feloldódik benne. Ha ez megtörtént, adjuk hozzá a borsot és az olívaolajat. Zárjuk le az üveget és rázzuk addig, amíg szép, selymes öntet-állaga lesz. Ez az úgynevezett vinaigrette.
A paradicsomokat megmossuk és felkarikázzuk, a mozzarellát szintén felszeleteljük.
A fél avokádót meghámozzuk (ha érett, könnyen lejön a héja) és vékony szeletekre vágjuk.
Tálaláskor felváltva egymás mellé helyezzük a paradicsom-, a mozzarella- és az avokádószeleteket.
Meglocsoljuk az öntettel és friss bazsalikomleveleket szórunk rá.
További egészséges finomságokért látogass el a Rita konyhája Facebook-csoportba.
Szereted az avokádót?
Az avokádó rendkívül érdekes alapanyag, hiszen ugyan íze nem tolakodó, mégis sokat tud dobni az ételeken. Nincs ez máshogy a krémes, avokádós burgonyasaláta esetében sem, ami akár laktató főétel is lehet, de húsok mellé is kiváló!