Barion Pixel Pizza pops – Reggelire, tízóraira, bármikorra – Coloré

Pizza pops – Reggelire, tízóraira, bármikorra

2024. 02. 07.

A pizza pops pontosan ugyanazt tudja, mint a hagyományos méretű pizzák, de sokkal nagyobb élmény a fogyasztása, ráadásul a kezünk sem lesz koszos! Egyetlen hátránya van: nehezebben vesszük észre, hogy mennyit ettünk meg belőle.

A pizza pops egy igazi különlegesség a pizza-imádók világában. Bár hagyományos pizza ízét érezhetjük, valójában egy hatalmas nyalókához hasonlatos ételt tartunk a kezünkben: a pizza pops ugyanis egy pálcán pihenő mini pizza. Amellett, hogy nem mindennapi étek, a hagyományos pizzával ellentétben nem kell késsel és villával fogyasztanunk ahhoz, hogy ne legyen koszos a kezünk: a pálcikáknak hála csupán haraphatjuk a pizzánkat. Ehhez azonban szükségünk lesz 12 bambusznyársra, de ennek híján kihagyhatjuk, és hagyományos mini pizzákat is készíthetünk a receptből! Mivel a tésztának 12 órát állnia kell, érdemes egy nappal sütés előtt begyúrni!

Hozzávalók (12 darabhoz):

A tésztához:

  • 100 g rétesliszt
  • 260 g búzaliszt
  • 1 kávéskanál só
  • 1 kávéskanál oregánó
  • 250 ml langyos víz
  • 1 kávéskanál cukor
  • 11 g friss élesztő
  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj

A szószhoz:

  • 250 g-os paradicsomkonzerv (hámozott paradicsommal)
  • fél vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál nádcukor
  • 1 teáskanál fűszerpaprika (és vagy chili)
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1 evőkanál paradicsom pesto

A feltéthez:

  • felvágott, zöldségek, amit feltétként szeretünk

Így készül a pizza pops:

Elsőként felfuttatom az élesztőt: a langyos vízben elkeverem a cukrot, majd belemorzsolom az élesztőt és nagyjából 15 perc alatt hagyom felfutni. A liszteket egy tálba szitálom, belekeverem a sót és a szárított oregánót. A keverék közepén egy mélyedést formázok, amibe beleöntöm az élesztős vizet, majd az olajat. Robotgéppel összedolgozom a tésztát. Ennek híján fakanállal körkörös mozdulatokkal fokozatosan összedolgozom a hozzávalókat, majd 5-6 percig dagasztom. Ha összeáll a tészta, folpackkal lefedem és 12 órára hűtőbe teszem.

A pizzaszószhoz elsőként meghámozom, majd apróra vágom a hagymát, a fokhagymát pedig lereszelem vagy fokhagymanyomón áttöröm. Egy serpenyőben felhevítem az olajat, üvegesre párolom a hagymát, majd mehet hozzá a fokhagyma. Amint elkezd illatozni (ez csupán egy-két perc) mehet rá a paradicsomkonzerv, majd az oregánóval, a sóval, a cukorral és a fűszerpaprikával ízesítem. Alacsony lángon szószos állagúra főzöm a keveréket, majd ha elkészült, az asztalt paradicsomos pestóval ízesítem.

A tésztát a sütés napján kiveszem a hűtőből, enyhén lisztezett felületen jól átgyúrom, és szobahőmérsékleten hagyom pihenni nagyjából 15 percig. A fapálcikákat hideg vízbe állítom. Ha a tészta ideje lejár, 12 részre osztom, majd egy-egy részt átgyúrok a tenyeremmel, és kisebb korongokat formázok belőle. A korongokba belenyomom a beáztatott pálcikákat úgy, hogy a végük a korongok középpontjáig érjen.

A pizza pops nemcsak jól mutat, hanem finom is! / Fotó: Hadarik Rita
A pizza pops nemcsak jól mutat, hanem finom is! / Fotó: Hadarik Rita

Egy nagyobb tepsit sütőpapírral bélelek ki, erre hat pizza popnál nem érdemes többet tenni, különben megsülve össze fognak érni. A sütőt 220 fokra melegítem légkeveréses fokozaton, majd a tésztakorongokat átkenem a szósszal, és tetszés szerint teszem rá a választott feltéteket. Reszelt mozzarellával szórom meg, majd 7-8 perc alatt készre sütöm őket.

Vendégségben akár kisebb vázában is tálalhatóak!

Nyitókép forrása: Hadarik Rita