A pizza pops pontosan ugyanazt tudja, mint a hagyományos méretű pizzák, de sokkal nagyobb élmény a fogyasztása, ráadásul a kezünk sem lesz koszos! Egyetlen hátránya van: nehezebben vesszük észre, hogy mennyit ettünk meg belőle.
A pizza pops egy igazi különlegesség a pizza-imádók világában. Bár hagyományos pizza ízét érezhetjük, valójában egy hatalmas nyalókához hasonlatos ételt tartunk a kezünkben: a pizza pops ugyanis egy pálcán pihenő mini pizza. Amellett, hogy nem mindennapi étek, a hagyományos pizzával ellentétben nem kell késsel és villával fogyasztanunk ahhoz, hogy ne legyen koszos a kezünk: a pálcikáknak hála csupán haraphatjuk a pizzánkat. Ehhez azonban szükségünk lesz 12 bambusznyársra, de ennek híján kihagyhatjuk, és hagyományos mini pizzákat is készíthetünk a receptből! Mivel a tésztának 12 órát állnia kell, érdemes egy nappal sütés előtt begyúrni!
Hozzávalók (12 darabhoz):
A tésztához:
- 100 g rétesliszt
- 260 g búzaliszt
- 1 kávéskanál só
- 1 kávéskanál oregánó
- 250 ml langyos víz
- 1 kávéskanál cukor
- 11 g friss élesztő
- 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
A szószhoz:
- 250 g-os paradicsomkonzerv (hámozott paradicsommal)
- fél vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- 1 teáskanál nádcukor
- 1 teáskanál fűszerpaprika (és vagy chili)
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 1 evőkanál paradicsom pesto
A feltéthez:
- reszelt mozzarella sajt
- felvágott, zöldségek, amit feltétként szeretünk
Így készül a pizza pops:
Elsőként felfuttatom az élesztőt: a langyos vízben elkeverem a cukrot, majd belemorzsolom az élesztőt és nagyjából 15 perc alatt hagyom felfutni. A liszteket egy tálba szitálom, belekeverem a sót és a szárított oregánót. A keverék közepén egy mélyedést formázok, amibe beleöntöm az élesztős vizet, majd az olajat. Robotgéppel összedolgozom a tésztát. Ennek híján fakanállal körkörös mozdulatokkal fokozatosan összedolgozom a hozzávalókat, majd 5-6 percig dagasztom. Ha összeáll a tészta, folpackkal lefedem és 12 órára hűtőbe teszem.
A pizzaszószhoz elsőként meghámozom, majd apróra vágom a hagymát, a fokhagymát pedig lereszelem vagy fokhagymanyomón áttöröm. Egy serpenyőben felhevítem az olajat, üvegesre párolom a hagymát, majd mehet hozzá a fokhagyma. Amint elkezd illatozni (ez csupán egy-két perc) mehet rá a paradicsomkonzerv, majd az oregánóval, a sóval, a cukorral és a fűszerpaprikával ízesítem. Alacsony lángon szószos állagúra főzöm a keveréket, majd ha elkészült, az asztalt paradicsomos pestóval ízesítem.
A tésztát a sütés napján kiveszem a hűtőből, enyhén lisztezett felületen jól átgyúrom, és szobahőmérsékleten hagyom pihenni nagyjából 15 percig. A fapálcikákat hideg vízbe állítom. Ha a tészta ideje lejár, 12 részre osztom, majd egy-egy részt átgyúrok a tenyeremmel, és kisebb korongokat formázok belőle. A korongokba belenyomom a beáztatott pálcikákat úgy, hogy a végük a korongok középpontjáig érjen.
Egy nagyobb tepsit sütőpapírral bélelek ki, erre hat pizza popnál nem érdemes többet tenni, különben megsülve össze fognak érni. A sütőt 220 fokra melegítem légkeveréses fokozaton, majd a tésztakorongokat átkenem a szósszal, és tetszés szerint teszem rá a választott feltéteket. Reszelt mozzarellával szórom meg, majd 7-8 perc alatt készre sütöm őket.
Vendégségben akár kisebb vázában is tálalhatóak!
Nyitókép forrása: Hadarik Rita