Barion Pixel A mexikói krémsajtleves nemcsak isteni, hanem igazi vitaminbomba is! – Coloré

A mexikói krémsajtleves nemcsak isteni, hanem igazi vitaminbomba is!

2023. 01. 16.

A téli időszakban a krémleves az egyik legjobb dolog, ami történhet velünk: laktat, tartalmas és átmelenget. Ez a mexikói krémsajtleves garantáltan nem fog csalódást okozni, mert mindent tud, amit egy krémlevesnek kell, sőt, még annál is többet!

Ennek a krémsajtlevesnek az a különlegessége, hogy sokkal több zöldséget hordoz magában, mint elsőre gondolnánk, ráadásul telis-tele van vitaminnal! A cukkini bár 90%-ban vizet tartalmaz, gazdag A-, C-, K- és B6-vitaminban is, a hagymafélék pedig ezek mellett E-vitaminban is bővelkednek. Amennyiben friss kukoricát tudunk használni, igazi fehérjeforráshoz jutunk, illetve olyan ásványi anyagokhoz, mint a foszfor, a magnézium, a kálium vagy a folsav.

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 200 gramm csemegekukorica
  • egy nagyobb cukkini (vagy 3-4 salátacukkini)
  • bors
  • zöld, piros, sárga chili vegyesen, finomra aprítva
  • 100 gramm natúr krémsajt
  • 300 milliliter tej
  • 2 teáskanál kukoricakeményítő
  • 300 milliliter alaplé (vagy ugyanennyi víz és egy fél leveskocka)
  • friss korianderlevél (a tálaláshoz)

Így készül ez a mennyei mexikói krémsajtleves:

Elsőként megpucolom a hagymát, és finomra vágom. Az olajat egy közepes méretű lábasba öntöm, felhevítem, és rádobom a hagymát. Ha kezd üvegesedni, mehet rá a vékony szeletekre vágott fokhagyma is, picit hevítem, majd amikor a fokhagyma éppen csak elkezd illatozni, mehetnek rá a kukoricaszemek és a felkockázott cukkini is. Picit kevergetve hevítem, ügyelve, hogy a fokhagyma ne égjen meg! Ha már a zöldségek elkezdik kiengedni a levüket, fedőt teszek rá, és alacsony lángon párolom őket.

Ha puhulnak a zöldségek, rájuk öntöm az alaplevet. Amíg fő, egy közepes méretű tálban a keményítőt csomómentesre keverem a hideg tejjel, és a krémsajtot is beledolgozom.

Ha már meleg a főzőlé, egy keveset merek belőle a krémsajtos keverékre, és fokozatosan addig adagolom és kevergetem, míg legalább langyos nem lesz. Ha megvagyok vele, visszaöntöm a levesbe, és rottyanásig főzöm.

Tálaláskor megszórom a felaprított chilivel, a korianderrel, és még egy kis keménysajtot is lehet rátenni, hiszen kiválóan harmonizál a leves ízeivel.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix