A lepény rendkívül népszerű étel, ugyanis ahogy készülhet sósan, úgy édesen is. Mi most egy ribizlis-rebarbarás verziót mutatunk!
A lepény is nagyanyáink egyik klasszikus étele, ám mára már ez is készülhet alternatív hozzávalókból. Ebben a verzióban sem a megszokottakat használtuk, de nem kell megijedni: mindegyik beszerezhető a sarki boltban.
Hozzávalók
- 30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 70 g nádcukor
- 70 g kókuszzsír vagy vaj
- ½ csomag sütőpor vagy 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 100 ml hideg víz
A töltelékhez:
- 3 vastag szár rebarbara
- 25 dkg szemezett ribizli
- fahéj
- 2,5 dl natúr joghurt
- 2 evőkanál méz
- 1 púpos evőkanál kukoricakeményítő
Így készül ez a színpompás lepény
A tészta száraz elemeit keverjük össze, majd adjuk hozzá a kókuszzsírt vagy a vajat, és kezdjük el gyors mozdulatokkal összemorzsolni! Annyi hideg vizet adjunk hozzá, hogy rugalmas linzertésztát kapjunk!
Ha készen van, tegyük a hűtőbe 1 órát pihenni.
Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, és nyújtsuk bele a tésztát úgy, hogy legalább 2,5 cm magas pereme legyen. Erre tegyük rá a megmosott, megtisztított gyümölcsöket. A rebarbara fás részeit vágjuk ki, és szeleteljük kicsi darabokra, majd ezt is öntsük rá a tésztára, és szórjuk meg ízlés szerint fahéjjal.
A joghurtot keverjük egyneműre a mézzel és a keményítővel, majd öntsük rá a gyümölcsökre.
A süteményt 180 fokos előmelegített sütőben 35 percig süssük.
További egészséges finomságokért látogass el a Rita konyhája Facebook-csoportba.
Bolondja vagy a ribizlinek?
Ennek a málnakrémtortának nemcsak az íze ejt rabul, hanem a külleme is, és ehhez bizony sok köze van a ribizlinek is! Nézd meg, hogyan készül!