A mediterrán ételek akkor is nyarat varázsolnak a szánkba, ha a saját konyhánkban fogyasztjuk el őket.
A mediterrán ételek teli vannak élettel: színesek, ízletesek, bővelkednek zöldségben és a tenger gyümölcseiben. Ilyen finomságok receptjeit gyűjtöttük össze.
5 mediterrán étel – Vidd haza a nyarat!
Az alábbi étkek amellett, hogy rendkívül ízletesek, egészségesek is, és bár vannak köztük tésztás ételek, többségük még egy fogyókúra alatt is élvezhető!
Fettuccine a tenger gyümölcseivel
A mediterrán ételek közül nem maradhatnak ki a tenger gyümölcsei, és persze a tészta sem!
Hozzávalók:
- 0,5 dl olívaolaj
 - 1 fej vöröshagyma
 - 50 dkg tenger gyümölcsei (garnéla, polip, kagyló vegyesen)
 - fél üveg olajban eltett aszalt paradicsom
 - 1 evőkanál zöld olívabogyó
 - só
 - frissen őrölt bors
 - 3 szál bazsalikom
 - 1,5 dl száraz fehérbor
 - 1 csomag fehér fettuccine tészta
 - 10 dkg Grana Panado sajt
 
Elkészítés:
Elsőként bőven sózott vizet felteszek melegedni, és ha forr, fogkeményre –al dentére– főzöm a fettuccine tésztát.
Míg a tészta készül, megtisztítom a vöröshagymát, majd az olajat egy serpenyőben felhevítem. Rádobom az időközben apróra vágott hagymát, alacsony lángon aranybarnára pirítom, majd a tenger gyümölcsei is mehetnek hozzá. Ha fagyasztott verziót használunk, olvasszuk ki a húsféléket, mielőtt a serpenyőbe dobjuk őket!
Hozzáadom az olajtól lecsepegetett, nagyobb darabokra vágott aszalt paradicsomot, a félbevágott olívabogyókat, majd sóval és borssal ízesítem. A bazsalikomleveleket apróra vágom, és ezeket is az ételhez teszem. Meglocsolom a fehérborral, és közepes lángon 2-3 percig párolom.
Ha megfőtt a tészta, leszűröm, és hozzáadom a párolódó tenger gyümölcseihez. Alaposan átforgatom benne, és rögtön tálalom.
A tányérokba szedett tésztaételre frissen reszelem a sajtot, így melegében ráolvadhat.

Grillezett pisztráng
Alapvetés, hogy mi magyarok nem eszünk elég halat. Ha ezt a pisztrángot kipróbáljuk, ez garantáltan megváltozik!
Hozzávalók:
- 4 egész pisztráng
 - só
 - frissen őrölt bors
 - 3 evőkanál majonéz
 - 3 kisebb citrom
 - 1 csokor petrezselyem
 
Elkészítés:
Elsőként megmosom a halat, és felitatom róla a nedvességet. A két oldalán finoman metszek párat, hogy a felesleges gőz távozhasson belőle. Jó alaposan besózom, ízlés szerint borsozom.
A citromok héját lereszelem, a levét kifacsarom, majd összekeverem őket a majonézzel, és az aprított petrezselyemmel. A pisztrángokat kívül és belül is bekenem vele. Lefóliázva hűtőbe rakom egy órára, majd 180 fokra előmelegített sütőben fekvő grillrácsra teszem őket. Nagyjából 20-25 perc megsütöm, és melegen tálalom.
Adhatunk hozzá salátát vagy zöldségköretet, de fokhagymával ízesített héjában főtt krumplival is isteni.

Garnélás spagetti
Ez a világ legjobb tésztaétele – teszi hozzá a szerző elfogultan.
Hozzávalók:
- 2 evőkanál olívaolaj
 - 1 db salottahagyma
 - 2 gerezd fokhagyma
 - 4 db koktélparadicsom
 - 20 dkg előfőzött rák
 - 150 dkg spagetti
 - 1 dl száraz fehérbor
 - 6 friss bazsalikomlevél
 - só
 - bors
 - egy csipet chili
 - 1 dl főzőtejszín
 - 2 evőkanál mascarpone
 - 1 evőkanál citromlé
 
Elkészítés:
A tésztához jól megsózott, nagyobb mennyiségű vizet felteszek a gázra melegedni.
Míg eléri a forráspontot, egy serpenyőben felhevítem az olajat, és rádobom az apróra vágott salottahagymát. Egy percing pirongatom, és amint megcsapja az orromat az aromája, hozzáadom a vékonyra szeletelt fokhagymagerezdeket. Ezt nem sokáig hagyom magában, mert hamar leég, úgyhogy mehet is rá a gerezdekre vágott koktélparadicsom. Egy percig hevítem, és rádobom a rákokat, így is hagyom egy percig.
Eddigre valószínűleg felforrt a víz, úgyhogy beleteszem a spagettit és ügyelek, hogy 8-10 percnél ne főjön tovább, mert csak így lesz al dente, azaz fogkemény, amikor a tészta kívülről meg van főve, de belül látszik a száraz belseje – ahogy az olaszok mondják: ,,a tészta lelke”.
A rákocskákra ráöntöm a bort, majd ízlés szerint adok hozzá a sóból, a borsból, a chiliből és a csíkokra vágott bazsalikomlevelekből.
A mascarponéhoz óvatosan hozzádolgozom a tejszínt, és ha felforrt a szószom, hozzáadom és elkeverem benne. Ha újra felforr, elzárom a lángot, és hozzákeverem a serpenyő tartalmát a kifőtt tésztához. Isteni ízeket kap, ha tálalás után pár csepp citromlevet vagy jófajta olívaolajat csurgatunk rá!

Egy saláta és egy leves vár rád, ha lapozol!
A cikk a következő oldalon folytatódik, lapozz:
                    


