Az őszi napokon mindig jó érzéssel tölti el az embert, ha begyújthatja a sütőt, hiszen amellett, hogy kellemesen felmelegíti a konyhát, csodás illatok jönnek ki belőle. A zabkorpás-áfonyás keksz esetében sem lesz ez másképp!
Az áfonyás keksz friss áfonyából is készíthető, ám erre leginkább a nyári idényben van lehetőségünk. Ebben a kekszbe azonban az aszalt áfonya az igazi, úgyhogy bátran álljunk neki évszaktól függetlenül!
Hozzávalók:
- 75 gramm vaj
- 75 gramm kókuszolaj
- 150 gramm porrá darált nádcukor (melaszos)
- 1 kávéskanál vaníliaesszencia (vagy egy csomag vaníliáscukor)
- 1 nagy tojás
- 200 gramm zabkorpa
- 150 gramm teljes kiőrlésű liszt
- 1 csapott kávéskanál foszfátmentes sütőpor
- egy csipet só
- 1 kávéskanál fahéj
- 150 gramm aszalt áfonya
Így készül a zabkorpás-áfonyás keksz:
Elsőként összekeverem a zabkorpát, a lisztet, a sütőport, a sót, a fahéjat és az aszalt áfonyát. Egy másik tálban fehéredésig keverem a vajat, a kókuszolajat és a nádcukrot, majd a tojást és a vaníliaesszenciát (vagy vaníliáscukrot) is hozzákeverem. A keveréket összedolgozom az előre összekevert száraz hozzávalókkal, gömbölyűre formázom, folpackba csomagolom, és hűtőbe teszem 15-20 percre.
Két sütőlemezt kibélelek szilikonos sütőpapírral, a sütőt pedig 180 fokra melegítem, légkeveréses módban.
A hűtőből kivett tésztából diónyi golyókat formázok, és a tenyereim között korong alakúra lapítom őket.
A korongokat egymástól 3-4 centi távolságra teszem a sütőpapíron, majd egy nedves evőkanál segítségével formázok még a kekszeken.
A süteményeket 14 percig sütöm, és ha elkészültek, kiveszem őket a sütőből, és a tepsiben hagyom, hogy kihűljenek.
A kész kekszek omlósak és ropogósak lesznek. Jól elzárva hetekig is elállnak, így akár jóval karácsony előtt elkészíthetjük őket az ünnepekre.
Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix