Barion Pixel Könnyed, zabkorpás-áfonyás keksz, az őszi esték sztárja! – Coloré

Könnyed, zabkorpás-áfonyás keksz, az őszi esték sztárja!

2022. 10. 30.

Az őszi napokon mindig jó érzéssel tölti el az embert, ha begyújthatja a sütőt, hiszen amellett, hogy kellemesen felmelegíti a konyhát, csodás illatok jönnek ki belőle. A zabkorpás-áfonyás keksz esetében sem lesz ez másképp!

Az áfonyás keksz friss áfonyából is készíthető, ám erre leginkább a nyári idényben van lehetőségünk. Ebben a kekszbe azonban az aszalt áfonya az igazi, úgyhogy bátran álljunk neki évszaktól függetlenül!

Hozzávalók:

  • 75 gramm vaj
  • 75 gramm kókuszolaj
  • 150 gramm porrá darált nádcukor (melaszos)
  • 1 kávéskanál vaníliaesszencia (vagy egy csomag vaníliáscukor)
  • 1 nagy tojás
  • 200 gramm zabkorpa
  • 150 gramm teljes kiőrlésű liszt
  • 1 csapott kávéskanál foszfátmentes sütőpor
  • egy csipet só
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 150 gramm aszalt áfonya

Így készül a zabkorpás-áfonyás keksz:

Elsőként összekeverem a zabkorpát, a lisztet, a sütőport, a sót, a fahéjat és az aszalt áfonyát. Egy másik tálban fehéredésig keverem a vajat, a kókuszolajat és a nádcukrot, majd a tojást és a vaníliaesszenciát (vagy vaníliáscukrot) is hozzákeverem. A keveréket összedolgozom az előre összekevert száraz hozzávalókkal, gömbölyűre formázom, folpackba csomagolom, és hűtőbe teszem 15-20 percre.

Két sütőlemezt kibélelek szilikonos sütőpapírral, a sütőt pedig 180 fokra melegítem, légkeveréses módban.

A hűtőből kivett tésztából diónyi golyókat formázok, és a tenyereim között korong alakúra lapítom őket.

A korongokat egymástól 3-4 centi távolságra teszem a sütőpapíron, majd egy nedves evőkanál segítségével formázok még a kekszeken.

A süteményeket 14 percig sütöm, és ha elkészültek, kiveszem őket a sütőből, és a tepsiben hagyom, hogy kihűljenek.

A kész kekszek omlósak és ropogósak lesznek. Jól elzárva hetekig is elállnak, így akár jóval karácsony előtt elkészíthetjük őket az ünnepekre.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix