A tepsis krumpli önmagában is finom, hát még ha olasz tájak felé visszük és bolognai módra készítjük el!
A tepsis krumpli egy igazán laktató étel. Akár önmagában, savanyúsággal is fogyaszthatjuk, de köretnek is kiváló. Ez a bolognai verzió viszont rendkívül laktató finomság, és egy pillanatra elrepít bennünket az olasz csizmába is!
Hozzávalók:
- 1,25 kg megtisztított burgonya
- só
- egy kevés víz
- olívaolaj
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- fél kávéskanál szárított oregánó
- fél kávéskanál szárított bazsalikom
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- tört színes bors
- 1 konzerv hámozott, darabolt paradicsom
- 200 ml víz vagy húsleves-alaplé
- 30 dkg darált sertéscomb
- sajt
Így készül a tepsis burgonya bolognai módra:
A hámozott burgonyákat felkarikázom és tepsibe rakosgatom. Sózom őket, egy kevés vizet öntök alájuk, majd meglocsolom 1-2 evőkanál olívaolajjal. Lefedem és 200 fokos sütőbe teszem 30 percre.
Míg készül, megcsinálom a bolognai ragut. Ehhez megtisztítom, majd finomra vágom a hagymát és a fokhagymát. Egy közepes méretű lábasban felhevítek két evőkanál olívaolajat és üvegesre párolom a hagymát. Lehúzom a tűzről, megszórom a fűszerpaprikával, majd hozzáadom a darált húst és visszateszem a tűzre. Ízlés szerint sózom, majd addig kevergetem a húst, míg be nem szürkül a színe. Ekkor oregánóval és bazsalikommal fűszerezem, felöntöm a paradicsommal és az alaplével, majd nagyjából 25 perc alatt mártásos állagúra főzöm.
Ha elkészült a bolognai hús és a burgonyák is megsültek, óvatosan összekeverem őket úgy, hogy a krumpliszeletek ne sérüljenek. A tetejére sajtot reszelek, majd így tolom be őket a sütőbe és aranybarnára sütöm.
Nyitókép forrása: Hadarik Rita