A tojáslikőrt ugyan általában a húsvéthoz kötjük, karácsonykor is készítik, és az időjáráshoz mérten akár langyosan is felszolgálják. Ahhoz, hogy rendesen beérjenek az ízek, érdemes már novemberben elkészíteni ezt az isteni italt!
A tojáslikőr elődjét az indiánok készítették először, mégpedig avokádóból. A főzethez használtak mézet, különböző fűszereket és persze alkoholt, majd krémesre keverték az avokádóval, így fogyasztották. A 17. századi Hollandiában már tojással váltották ki az avokádót, mely által sikerült elkészíteniük a ma ismert tojáslikőrt. Bár avokádó ebben a verzióban nem volt, nevében megemlékeztek róla, így Advocatnak nevezték el az új italféleséget, és a mai napig így árulják.
Íze közvetlenül elkészülése után rendkívül intenzív, majd állás közben nyugodnak le az ízek, és érnek össze egyre krémesebbé és édesebbé.
Hozzávalók:
- 5 tojássárgája
- 20+5 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 5 dl tej
- 2,5 dl tejszín
- 2,5 dl alkohol
Így készül az istenien krémes tojáslikőr:
A tejet és a tejszínt egy közepes méretű lábasba öntöm. Hozzáadom a vaníliás cukrokat és a 20 dkg porcukrot, felforralom, majd hűlni hagyom. Forrás közben nem megyek messzire, és néha keverek rajta, mert könnyen leéghet vagy kiforrhat. A tojások sárgáját elkeverem 5 dkg porcukorral, és a meleg, de már nem forró tejből teszek bele pár evőkanállal. Ezáltal a cukor könnyebben olvad, és a tojás is elkezdi felvenni az édes tej hőmérsékletét. Addig keverem habverővel a tojásokat, míg fel nem olvad benne a cukor. Ha elolvad, hozzáöntöm a tejes-tejszínes keveréket és alaposan összekeverem.
A legvégén mehet hozzá az alkohol. Fehér rummal a legjobb, de vodkát is használhatunk hozzá. Akár pálinkával is próbálkozhatunk, ám ebben az esetben hetekig nagyon erős lesz az íze, és csupán hónapok múlva kezd el csökkenni benne a pálinka intenzitása, és lesz belőle a klasszikus ízvilággal rendelkező likőr.
Elkeverem az alkohollal, üvegbe öntöm, és hűtőbe teszem a tojáslikőrt. Egy-két naponta megrázogatom az üveget, hogy ne ülepedjen le a tartalma. Már az első naptól fogyasztható, de igazán egy hét után érnek össze az ízei.
Kisebb, dekoratív üvegekbe töltve akár karácsonyi ajándéknak is kiváló!
Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix