Barion Pixel Ennek a karácsonyi borkrémlevesnek az ünnepi asztalon a helye! – Coloré

Ennek a karácsonyi borkrémlevesnek az ünnepi asztalon a helye!

2022. 12. 14.

A borkrémleves igazi karácsonyi különlegesség, ugyanis ízében minden benne van, amitől ünnepi hangulatunk lehet!

A borkrémleves nem a modern karácsonyi ételek közé tartozik: rendkívül népszerű volt már a 20. század elején is. Oka többek közt az, hogy a bor a legtöbb embernek rendelkezésére állt, és ha csirke és tehén is volt a háznál, már csak a cukorért és a fűszerekért kellett elmenni a boltba.

Több elkészítési módja is van ennek a finomságnak, mi most a Mesterszakács receptjét hoztuk el.

Hozzávalók:

  • 5 dl édes fehérbor
  • 3 dl víz
  • 1 citrom
  • egy kis darab fahéj
  • 3-4 szegfűszeg
  • 8 tojássárgája
  • 15 dkg cukor
  • 2 dl főzőtejszín
  • 8 dkg mazsola
  • édes tejszínhab (a díszítéshez)

Így készül a karácsonyi borkrémleves:

A bort felöntöm a vízzel, majd belefacsarom a citrom levét. A citrom héját vékonyan lehántom úgy, hogy a fehér része ne kerüljön bele, különben kesernyés lesz a leves! A héjat is a leveshez adom, továbbá a fahéjat és a szegfűszegeket is.

A tojások sárgáját egy lábasban habosra verem a cukorral, a tejszínnel pedig felhígítom. A felforrósított, ízesített bort óvatosan, folyamatosan kevergetve rászűröm. A folyamatos kevergetés azért fontos, hogy a tojás ne ugorjon össze és főjön meg. Tűzre teszem a tojásos bort és alacsony lángon kevergetem. Ne várjuk meg, míg felforrósodik, elég, ha krémleves állagú lesz. Ha elkészültem, átszűröm, majd beleszórom a borba áztatott mazsolát.

Hideg vízfürdőbe teszem a lábast, lefedem, és ha kihűlt, hűtőbe teszem. Tálalásnál édes tejszínhabot nyomok a tetejére, és még ekkor is lehet szórni rá mazsolát, hogy ne csak finom, szép is legyen!

Nyitókép forrása: Mesterszakács