Ősszel megnő a krémlevesek iránti vágyunk, válogatásunkban pedig igazán különlegeseket is találhatsz!
A hűvös, sötét estéken kevés jobb dolog van annál, mint bekuckózni egy gőzölgő krémlevessel. (Kivéve, ha van forró csoki!) Kiváló, ha valami meleget, laktatót és sósat kívánunk. Észre sem vesszük, de a krémlevesek által a vitaminraktárainkat is feltölthetjük!
Őszi krémlevesek testnek és léleknek
Alábbi receptjeink közt nemcsak zöldségeket ajánlunk, hanem olyan élelmiszereket is, melyeket a mindennapokban nem feltétlenül fogyasztunk, holott számos pozitív tulajdonsággal bírnak.
Sárgarépa-krémleves édesköménymaggal
A sárgarépa-krémleves önmagában is finomság, viszont édesköménymaggal igazi gourmet előétel! Az édeskömény ugyanis valódi csodaszer, hiszen kiváló puffadás ellen, enyhíti a klimax tüneteit, de a menstruációs problémákat is kezeli, különösen akkor, ha cickafarkkal együtt fogyasztjuk!
Hozzávalók:
- 50 dkg sárgarépa
- 5 dkg krumpli
- 75 g póréhagyma
- 20 g vaj
- 1 evőkanál olívaolaj
- só
- 50 g nádcukor
- 1 teáskanál édesköménymag
- 900 ml víz vagy zöldségalaplé
- 100 ml tejszín
Elkészítése:
A répákat meghámozom, és vékony karikákra vágom. A krumplival is ugyanígy teszek, és igyekszem kis kockákra szeletelni őket. A póréhagymát is vékonyan karikázom, majd egy közepes méretű lábasban felhevítem az olívaolajat és a vajat.
Elsőként mehet rá a póréhagyma, amit kevergetve párolok egy pár percig, majd a répa és a krumpli következik. Folyamatosan kevergetve hevítem a zöldségeket, ügyelve arra, hogy ne égjenek meg! Néhány perc elteltével rászórom a lábas tartalmára az édesköménymagokat, és ezzel együtt pirítom. Nagyjából öt perc után hozzáadom a sót és a cukrot, majd további kevergetés mellett megvárom, hogy a cukor karamellizálódjon. Ekkor felöntöm vízzel vagy az alaplével, és puhára főzöm. (Ha vizet használok, két húsleveskockával adok neki plusz ízeket.) Lefedem a lábast, és puhára főzöm a zöldségeket. Amint elkészülnek, krémesre turmixolom őket, majd beleöntöm a szobahőmérsékletű tejszínt, és elkeverem benne.
Tálaláskor extraszűz olívaolajat csepegtetek a tetejére, és ízlés szerint pirított zsemlekockákat készítek hozzá kísérőnek.