Itt a farsang, sül a fánk!

A farsangi szezon nagy sztárja a fánk, így természetes, hogy mi is hoztunk egy isteni receptet, amit mindenképpen érdemes kipróbálni!

Hozzávalók:

  • 60 dkg finomliszt
  • 3,5 dkg élesztő
  • 3,5 dl langyos tej
  • 4 csapott evőkanál cukor
  • fél dl rum
  • 4 tojássárgája
  • 1 kávéskanál só
  • 1 citrom (vagy narancs) reszelt héja
  • 7 dkg olvasztott vaj

Továbbá:

  • olaj a sütéshez
  • vaníliás porcukor a tetejére
  • baracklekvár a tálaláshoz (vagy a Keveremkavarom ajánlata szerint barackpálinkával ízesített lekvár)

Elkészítés:

Az élesztőt belemorzsolom a langyosra melegített tejbe. Hozzáadok négy evőkanál lisztet és egy kiskanálnyi cukrot, majd 15 percig érlelem.

A lisztet átszitálom, hogy lazább szerkezete legyen a majdani tésztának. A rumot kissé meglangyosítom, és a maradék cukrot elkeverem benne úgy, hogy teljesen feloldódjon. A liszthez hozzáadom a tojások sárgáját, a megpihent kovászt, a sót, a reszelt citrom héját és a cukros rumot.

Fakanállal kevergetve hozzáadom az olvasztott vajat és ha még venne fel folyadékot, egy kis langyos tejet is teszek hozzá. Nagyjából nyolcperces dagasztás után hólyagos, lágy tésztát kapok, amit konyharuhával letakarok, és langyos helyen 45 perc alatt a duplájára hagyok kelni.

Ez idő elteltével finoman átgyúrom a tésztát, és enyhén olajozott nyújtódeszkára borítom. Nagyjából másfél ujjnyira lapítom és egy 8 centiméter átmérőjű, olajba mártott pogácsaszaggatóval kiszúrom. A nyesedéket újra összegyúrom, és azokat is kiszaggatom.

A kiszaggatott tésztadarabokat belisztezett deszkára teszem és langyos helyen további 25-30 percig kelesztem.

Ha eltelt az idő, nagyjából 2 deci olajat felteszek melegedni, közben pedig a bucik egyik oldalát kissé benyomom középen – ez a részük kerül majd alulra a süléskor.

Ha közepesen forró az olaj, beleteszek egy kis darab tésztát – akár abból, ami a nyesedékből hátramaradt – és ha elkezd sülni, mehetnek bele a fánkok! Amíg lubickolnak, az edényt befedem, és közepes lángon nagyjából másfél percig sütöm a bucikat. Ezután leemelem a fedőt, a fánkokat megfordítom, és újabb másfél percig sütöm, ezúttal fedő nélkül. Ennek a technikának köszönhetően lesznek a fánkok ,,szalagosak”.

Nem érdemes egyszerre két-háromnál többet sütni, különben lehűl az olaj.

Az elkészült fánkokat szalvétára szedem, hogy a felesleges olajat beszívja, majd vaníliás porcukorral megszórva tálalom.

Szalagos fánk-recept
A szalagos fánk titka a fedő használatában rejlik / Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Tipp:

Ha valaki szereti a fánkot, de nem bírja az olajat, próbálja ki a sütőben sült verziót!

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Jessica Chastain ingyen játszotta el Donald Trump nővérét az Armageddon Time-ban