A szederrel készült sütemények és édességek rendkívül finomak. Egyetlen hátrányuk van: csupán az év egy bizonyos szakában készíthetjük őket.
A szeder azon túl, hogy nagyon ízletes gyümölcs, tele van a szervezetünk számára nélkülözhetetlen elemekkel. A-, C-, és különböző B-vitaminok vannak benne, ezenfelül pedig többek között folsav, magnézium és kálium is van benne.
Bár ennek a sajttortának a tésztájához be kell kapcsolnunk a sütőt, mindenképpen megéri elkészíteni, mielőtt még véget ér a szederszezon!
Hozzávalók:
- 20 dkg búzaliszt
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- egy csipet só
- 5 dkg vaj
- 1 evőkanál méz
- 2-3 evőkanál natúr joghurt
- 30 dkg natúr krémsajt
- 1 közepes tojás + 1 tojássárgája
- 2-3 evőkanál méz
- 10 dkg szeder
- vaj és liszt a forma kikenéséhez
Így készül a sajttorta szederrel:
A tésztához összekeverem a lisztet, a szódabikarbónát és a sót. Belemorzsolom a vajat, és a mézzel és a joghurttal együtt ruganyos tésztát gyúrok. A joghurtot érdemes kanalanként adagolni, így pont annyit vehet fel a tészta, amennyire szüksége van. A tésztát folpackba csomagolom, és 30 percre hűtőbe teszem.
Ez idő elteltével a sütőt 200 fokra melegítem légkeveréses módban, majd előveszek egy nagyjából 24 centiméter átmérőjű piteformát. A tésztát egy szilikonos sütőpapíron korong alakúra nyújtom. Fontos, hogy az átmérője 4-5 centivel nagyobb legyen, mint a piteformáé! A tésztát a sütőpapírral együtt a vajjal átkent, kilisztezett piteformába fordítom úgy, hogy a papírt egyszerűen lehúzhassam róla. A tésztát szépen elegyengetem a formában, vigyázva, hogy ne lyukasszam ki. A piteforma peremén túllógó részt levágom, és ujjaimmal csipkésre nyomkodom a tésztát. Egy villával picit megszurkálom az alját, és míg a tészta pihen, gyorsan csomómentesre keverem a krémsajtot, a tojást és a mézet. A keveréket a tésztára öntöm, és tetszés szerint belerakosgatom a megmosott szedreket. A sütőbe tolom a teli piteformát, és 10 perc elteltével 170 fokra veszem a hőmérsékletet, és további 25 percig sütöm.
Ha elkészült, kiveszem a sütőből és hagyom, hogy teljesen kihűljön, így szeleteléskor nem fog összeesni a sütemény.
Nyitókép forrása: Hadarik Rita